Stūra māju apmeklējuši vairāk nekā 44,5 tūkstoši interesentu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Stūra māja jeb komunistiskā režīma represīvo iestāžu nams kopš tā atvēršanas ekskursantiem bijis viens no apmeklētākajiem objektiem Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā. Piecarpus mēnešos Stūra māju apmeklējuši vairāk par 44,5 tūkstošiem interesentu.

No 1. maija līdz 19. oktobrim ekspozīciju «Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014» un Okupācijas muzeja bezmaksas izstādi ir apskatījuši vairāk nekā 44 500 apmeklētāju, bet vairāk par 27 tūkstošiem interesentu gidu pavadībā izstaigājuši ekskursiju «Čekas pagrabos».

Interese apskatīt Stūra māju bija tik ievērojama, ka jau septembrī izpirktas biļetes gidu ekskursijām, bet uz citām izstādēm brīvdienās pie Stūra mājas veidojušās pat rindas.

Ar šo nedēļu ekspozīcija slēgta, jo pirms 102 gadiem Brīvības ielā 61 uzceltais nams jau sešus gadus nav apkurināms.

"Katrā ziņā ar šo ekspozīciju mēs vēlējāmies sasniegt vairākus mērķus un viens no tiem, protams, bija rast atbildes katram mums pašam, katram Latvijas iedzīvotājam uz 20. gadsimta Eiropas vēstures uzdotajiem jautājumiem par to, kādu mēs redzam Eiropas vēsturi, un tostarp uzsākt plašāku diskusiju sabiedrībā par daudziem līdzšim neizrunātiem jautājumiem par totalitārisma atstātajām sekām un totalitārās varas upuru piemiņas saglabāšanu," stāsta nodibinājuma "Rīga 2014" pārstāvis Mārtiņš Drēģeris, piebilstot, ka nodibinājums "Rīga 2014" aicinājis uz diskusiju arī par pašu namu.

Kā iepriekš jau vēstījām, svētdien, 19. oktobrī, noslēdzās "Rīga 2014" projekts Stūra mājā. Kopš maija apmeklētājiem bija iespēja apskatīt vairākas Stūra mājā izvietotās izstādes, kā arī gida pavadībā doties čekas pagrabos.

Kopš 2009.gada Stūra māja atzīta par valsts nozīmes vēsturisku notikumu vietu un ir definētas saglabājamās vērtības pirmajā stāvā un pagrabstāvos. Tāpēc Kultūras ministrija nu rosina Okupācijas muzeja rīkoto izstādi Stūra mājas divos stāvos turpināt arī nākotnē un arī ziemas sezonā. Taču ēka nav piemērota darbam salā, tāpēc tiek lūgts finansējums apkures un kanalizāciju sistēmu izveidei un uzturēšanai šajos stāvos. Nākamgad būtu vajadzīgi 92 884 eiro un vēl nākamos divus gadus 87 544 eiro katrā.

Iepriekš lēsts, ka Stūra mājas rekonstrukcija varētu izmaksāt ap 10 miljoniem eiro, tādēļ tuvākajā laikā ir jāvienojas par tās turpmāko piepildījumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti