Panorāma

Ukraina gatavojas vēlēšanām

Panorāma

Nedēļa "Panorāmas" videoarhīvos

Stūra mājas gidi atrod vēl vienu pastaigu pagalmā

Stūra mājas gidi atrod vēl vienu ieslodzīto pastaigu pagalmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Bijusī čekas ēka jeb Stūra māja joprojām glabā daudzus noslēpumus, un vienu no tiem izdevies atrisināt jauniešiem, kuri šos sešus mēnešus ēkā vadīja ekskursijas. Viņi atrada vēl vienu ieslodzīto pastaigu pagalmu.

Šonedēļ valdība lēma piešķirt papildus naudu projektam, kas apmeklētājiem atvēra vienu no baisākajām mūsu laiku vēstures liecībām – čekas pagrabus jeb Stūra māju. Interese par šo ēku bija tik liela, ka biļetes uz ekskursijām bija pilnībā izpārdotas un visi gribētāji iekšā netika.    

Krista Saberova ir viena no astoņiem gidiem, kas sešus mēnešus vadīja ekskursijas Stūra mājā. Nereti apmeklētāju grupās bija cilvēki, kas paši šeit bija ieslodzīti. Un, kad gidi grupām rādīja pastaigu pagalmus, viņi teica – „nē, šeit mēs nebijām, tas pagalms, kurā mūs veda pastaigā, bija mazāks, bet restēm”. 

„Cilvēku stāstu dēļ sākām meklēt,” saka LTV pastāstīja Saberova.

Sešu mēnešu laikā gidi tik ļoti mainīja arī paši savu attieksmi pret šo ēku, ka ierosināja portālā manabalss.lv vākt parakstus par to, lai Stūra māja arī turpmāk pastāvētu kā muzejs.

Otrdien Ministru kabinets no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem nolēma izstādes "Stūra māja. Lieta nr. 1914/2014" darbības turpināšanai piešķirt 22 tūkstošus eiro. Nauda paredzēta telpu pielāgošanai ziemā un ekspozīcijas aprīkojumam.  Stūra māju atkal varētu atvērt 2015. gada sākumā.

 KM lūgusi papildu finansējumu valsts budžetā 2015.gadam 92 884 eiro un 2016., 2017.gadam 87 544 eiro katru gadu, lai nodrošinātu izstādes "Stūra māja. Lieta nr. 1914/2014" darbību.

Jautājumu par KM papildu nepieciešamo valsts budžeta finansējumu izstādes "Stūra māja. Lieta nr. 1914/2014" darbībai 2015.gadam un turpmākajiem gadiem nolemts izskatīt kopā ar visu ministriju jaunajām politikas iniciatīvām budžeta sagatavošanas un izskatīšanas procesā.

Ēka Rīgā, Brīvības ielā 61, kas zināma kā Stūra māja, ir unikāls objekts, kurā saglabājies plašs liecību klāsts par PSRS okupācijas politiskajām represijām un izdarītajiem noziegumiem pret cilvēci: laika periodā no 1944.gada līdz 1991.gadam ēkā atradās Latvijas PSR Valsts drošības komiteja. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti