Sociologs Didzis Bērziņš: Popkultūra ir veids, kādā runāt par holokaustu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Komentējot holokausta kā temata nonākšanu mākslas un kultūras pasaulē, holokausta sociālās atmiņas pētnieks Didzis Bērziņš Latvijas Televīzijas raidījumā „100g kultūras. Diskusija" atzīst, ka populārā kultūra ir ceļš, kādā veidot sabiedrības izpratni un rosināt diskusijas par līdz šim tautas atmiņā neizsāpēto traģēdiju.

Vienojoties diskusijā par holokaustu, sociologs Didzis Bērziņš, nupat pirmizrādi piedzīvojušās operas "Valentīna" autors, komponists Arturs Maskats un ebreju glābēja Žaņa Lipkes muzeja dibinātājs Māris Gailis atzīst, ka holokausts vienmēr ir bijusi viena no neērtākajām tēmām sabiedrības apziņā – gan tādēļ, ka neviennozīmīga ir latviešu tautas līdzdalība holokausta notikumos, gan tādēļ, ka ebreju tautas traģēdija vienmēr tikusi uztverta atsvešināti no Latvijas valsts  un tautas vēstures.

Pēdējā desmitgadē diskusijas par holokaustu sāk ieskanēties caur mākslas un kultūras faktiem. Komponists Arturs Maskats vēsta, ka šobrīd ir īstais laiks runāt par holokausta notikumiem, jo vairs nav jābaidās konfrontēt sevi ar vēsturi.

 “Nācijas spēja runāt par pagātnes melnajām lappusēm ir brieduma pazīme. Man gribētos ticēt, ka esam spēruši soli brieduma virzienā,” piebilst bijušais valstsvīrs Māris Gailis.

Žaņa Lipkes muzeja dibinātājs uzsver, ka holokausts ir sekas cilvēku nedomāšanai un nezināšanai, tādēļ ir jāstrādā pie sabiedrības izpratnes veidošanas, kas panākama ar mūsdienu kultūras un mākslas palīdzību.

Par holokaustu ir jārunā. Ceļš, kādā par to vēstīt, ir personīgi, uzrunājoši stāsti. Populārā kultūra ir veids, kādā tos parādīt,” pauž Bērziņš.

To, ka mākslas pasaulei ir vajadzīgie instrumenti tēmas atspoguļojumam, apliecināja arī Arturs Maskats.

Nav tēmu, kuras nevarētu risināt mūzikā un kuras nevar risināt uz skatuves,” teic komponists.

Kā iepriekš vēstīts, 5. decembrī Latvijas Nacionālajā operā pasaules pirmizrādi piedzīvoja komponista Artura Maskata opera "Valentīna", savukārt 11.oktobrī Liepājā notika mūzikla "Cukurs. Herberts Cukurs" pirmizrāde.

Opera "Valentīna", kas tapusi pēc Latvijas kultūras leģendas, ievērojamās kinozinātnieces Valentīnas Freimanes biogrāfijas motīviem, veltīta Otrā pasaules kara laika paaudzei. Mūzikls "Cukurs. Herberts Cukurs" ir stāsts par aviatoru Herbertu Cukuru, kas vieniem joprojām ir Latvijas patriots un pasaulē slavenākais latvietis, bet citiem - kara noziedznieks, kuru nogalināja Izraēlas slepenais dienests.

Pilnu raidījumu "100g kultūras. Diskusija" iespējams noskatīties šeit!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti