«Simtgades burtnieku» projektā pusgadā pārrakstīta ceturtdaļa rokrakstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Aizvadītā gada vasarā tika aizsākts projekts „Simtgades burtnieki”, aicinot Latvijas cilvēkus digitāli pārrakstīt Latviešu folkloras krātuvē glabātos materiālus un tādējādi dāvinot savu laiku un savas prasmes Latvijas simtgadei. Projektam ir laba atsaucība - pusgada laikā pārrakstīti 25% no digitālajā platformā izvietotajiem materiāliem, un ikviens joprojām ir aicināts pievienoties šai iniciatīvai.

„Zināmā mērā tāda kā misijas apziņa – ja jau man laiks ir, ja jau es to protu… Pārrakstīju tādu sakāmvārdu – „Taupi maizi, netaupi darbu!”, tas man ļoti iepatikās, es nolēmu, ka netaupīšu darbu. Un tad nu tā arī daru – maize, protams, ir jātaupa, bet netaupu darbu, un tas ir ļoti patīkami," par savu motivāciju iesaistīties projektā „Simtgades burtnieki” stāsta viena no aktīvākajām tā dalībniecēm Maiga Jankevica.

Ilgus gadus viņa strādājusi kā inženiere programmētāja Latvijas Universitātes Skaitļošanas centrā, kas nozīmē, ka darbs ar datoru, ko sākotnēji gan sauca par skaitļojamo mašīnu, bijusi viņas ikdiena 50 gadu garumā. Tagad Maiga Jankevica ir pelnītā atpūtā.

"Tagad bija prieks, ka atkal varu izmantot savas zināšanas, piedaloties un pārrakstot šos tekstus,” norāda Jankevica. "Dzīvoju viena pati. Ieslēdzu radio, piesēžos pie datora, klausos radio, ar acīm skatos tekstu, ar roku drukāju un tā darbojos. Es jau nesēžu caurām dienām, bet tīri sava prieka un patikšanas pēc”.

Digitālajā platformā var izvēlēties, ko cilvēks vēlas pārrakstīt, un Maiga Jankevica pievērsusies folklorai, kas saistīta ar viņas dzimtās puses – Alūksnes novadu. Kā paši pirmie atšifrēti savulaik ļoti slavenā Majorskolas skolotāja Leonīda Slaucītāja savāktie folkloras materiāli.

"Es sāku ar Slaucītāja tekstiem. Tad, kad šie teksti beidzās, man jau bija iepaticies. Jo tik interesanti… Dažas tautasdziesmas ir tā noslīpētas un tik gludas kā oļi Jūrmalā, tā kā rotaļāšanās ar valodu… Kad man iepatikās, es sāku apzināt tuvāko apkārtni – Paiķa skola, Apes vidusskola, kurā es pati mācījos. Kad tie tagad arī ir pārrakstīti, tad es pārceļos uz vēl mazliet tālāku novada apkārtni," skaidro Jankevica.

Jautāta, vai arī pati uzzina kaut ko jaunu, Maiga Jankevica atbild: "Protams, es ļoti daudz ko uzzinu jaunu. Es uzzināju, starp citu, spoku stāstu par savu dzimto īpašumu. Pie tam tas ir stabils spoku stāsts, jo ne tikai vienā vienībā tas ir atstāstīts, bet vairākās vienībās. Tātad tas ir stabils spoku stāsts, un es ar to ļoti lepojos."

Spoku stāsts saistās ar kādu baltu jaunavu, kas mēdzot parādīties pie tilta pār mazo upīti, un, jāteic, ir visai pabaiss.

Maiga Jankevica slavē digitālo platformu LV100.garamantas.lv, kurā var veikt atšifrēšanu, tā ir ērti lietojama un tajā var redzēt, cik daudz laika katrs cilvēks ir veltījis pārrakstīšanai.

Kā redzams - pašas Maigas Jankevicas kopējais ieguldītais laiks ir vairāk nekā 11 dienas. Visi projekta dalībnieki kopā savukārt līdz šim atšifrēšanai veltījuši 121 dienu.

"Visi simtgades burtnieki kopš jūnija sākuma ir Latvijai veltījuši 121 dienu, tas manuprāt ir daudz. Atšifrēts ir liels manuskriptu skaits, šobrīd jau tuvu 30 000 manuskripta lappušu, tas tiešām ir daudz," stāsta Latviešu folkloras krātuves digitālā krājuma vadītāja Sanita Reinsone. "Bez sevišķām akcijām mums gada laikā parasti izdodas atšifrēt 1000. Tā kā „Simtgades burtnieki” ļoti nāk talkā Latvijas nemateriālās kultūras mantojuma popularizēšanai, digitalizēšanai, jā, un caur šo projektu tas kļūst arī internetā brīvi pieejams."

Šobrīd ir atšifrēti aptuveni 25% no visiem platformā izvietotajiem folkloras materiāliem, līdzās latviešu valodai tie ir vēl 10 valodās, kādas skanējušas un skan Latvijā.

 „Vācu valodā un jidišā jau visi manuskripti ir atšifrēti. Latviešu valodu arī, protams, ļoti daudzi šifrē, bet grūtāk ir ar mazākumtautību valodām – krievu, baltkrievu, lībiešu, lietuviešu, igauņu, romu valodu," uzskaita Sanita Reinsone.

Ikviens joprojām ir aicināts pievienoties projekta „Simtgades burtnieki” pulkam, par to detalizētāk var uzzināt digitālajā platformā LV100.garamantas.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti