Sāks atjaunot Raiņa un Aspazijas Jūrmalas vasarnīcu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Drīzumā vērienīgi atjaunošanas darbi sagaidāmi Raiņa un Aspazijas muzeju kompleksos vairākās pilsētās.

Uzņēmums "Valsts nekustamie īpašumi" tuvākajā laikā plāno slēgt 664 000 eiro vērtu līgumu ar personu apvienību "BBA" un "Velve-AE", kas uzvarējusi konkursā par Raiņa un Aspazijas vasarnīcas renovāciju un restaurāciju Jāņa Pliekšāna ielā Jūrmalā.

Ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas atbalstu par 2,5 miljoniem eiro līdz 2016.gada vidum plānots atjaunot dzejnieku muzejus arī Rīgā un Tadenavā.

Tā kā nākamgad Rainim un Aspazijai gaidāma 150 gadu jubileja, uz renovācijas laiku slēgtos muzejus tomēr plānots arī izrādīt apmeklētājiem.

"Kompleksā atrodas vairākas ēkas, kas ir savienotas, un visām šīm ēkām tiks veikta pilnīga restaurācija. Šai programmā akcents gan ir nevis uz vienkāršu ēku atjaunošanu, bet tieši ar pietāti pret autentiskumu un oriģinālās substances saglabāšanu," stāsta "Valsts nekustamo īpašumu" Publiskā sektora klientu vadītāja Agra Ločmele.

Izstrādājot tehnisko projektu, galvenais etaps bijis ļoti rūpīga ēkas kultūrvēsturiskā izpēte. Konsultējoties ar Valsts pieminekļu inspekciju, arhitektu un Memoriālo muzeju apvienību, tika izvērtēts, kas ir tās lietas un restaurācijas veidi, kas projekta ietvaros tiks atjaunots.

"Interesants aspekts - vienā no ēkām padomju laikos ir izveidota tāda kā kinozāle un ir aizsegti vasarnīcas lielie, stiklotie logi. Mums bija liela diskusija, ko ar šiem logiem darīt - saglabāt vai nesaglabāt. Šobrīd ir risinājums - mēs tos atjaunosim tādā izskatā, kā tas bija laikā, kad šajā ēkā dzīvoja Rainis un Aspazija," stāsta Agra Ločmele.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti