Restaurēs Jāņa Akuratera muzeju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ir sākta Jāņa Akuratera muzeja ēkas rekonstrukcijas un restaurācijas tehniskā projekta izstrāde. Iecerēts muzeja namu un tā interjera detaļas atjaunot līdz 2016.gada 31.martam. Projekta kopējās izmaksas plānotas 250 000 eiro apmērā.

Jāņa Akuratera muzeja ēkai Rīgā, Ojāra Vācieša ielā 6a, līdz ar nama un tā interjera detaļu atjaunošanu tiks izveidots jauns muzeja apmeklētāju ieejas mezgls, labiekārtota muzeja teritorija, radīti jauni kultūras pakalpojumi muzeja apmeklētājiem, organizēta pieredzes apmaiņa ar Norvēģijas Karalistes Lillehammeres muzeju apvienību un tās speciālajiem muzejiem.

Jāņa Akuratera muzejs ir iekārtots pēc arhitekta Vernera Vitanda projekta speciāli dzejnieka ģimenei funkcionālisma stilā 1933.gadā uzceltā koka savrupmājā. Ēka (Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, Valsts nozīmes vēsturiska notikuma vieta) ir augstvērtīgs 20.gadsimta 30.gadu Latvijas būvmākslas funkcionālisma stila arhitektūras paraugs ar racionālu, tam laikam modernu arhitektūru, kas izpaužas gan ēkas kopskatā, gan katras detaļas kvalitātē.

Šobrīd muzejā apskatāmas piecas telpas. Muzeja darbības misija ir saglabāt pagājušā gadsimta 30.gados celtās mājas un tās iekštelpu autentiskumu, veidot un uzturēt sabiedrības interesi par Tēvzemes balvas laureātu, okupācijas gados noklusēto dzejnieku, rakstnieku un sabiedrisko darbinieku Jāni Akurateru (1876-1937).

Rakstnieka māja ir viens no Pārdaugavas kultūras centriem, kur tāpat kā Jāņa Akuratera laikā pulcējas literāti un mākslinieki, mūziķi un aktieri, skolēni un studenti.

Ēkas atjaunošanas tehnisko projektu izstrādās SIA "Arhitektes Ināras Caunītes birojs". Projekta īstenotājs ir Memoriālo muzeju apvienība, kas nodrošinās projekta kultūras procesu vadību, savukārt "Valsts nekustamie īpašumi" kā projekta partneris nodrošinās projekta administratīvo, finanšu un būvprocesa vadību. Projekta kopējās izmaksas plānotas 250 000 eiro apmērā. Eiropas Ekonomikas zonas līdzfinansējums ir 212 500 eiro, savukārt 37 500 eiro ir valsts budžeta līdzfinansējums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti