Dienas ziņas

Atzīmē dienu pret cilvēktirdzniecību

Dienas ziņas

Slēgto skolu ēkas pielāgo sociālām vajadzībām

Suitu kultūrtelpai UNESCO 5 gadi

Piecus gadus kopš iekļaušanas UNESCO mantojumā suitu kultūrtelpa vien entuziastu rokās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pagājuši pieci gadi, kopš suitu kultūrtelpa iekļauta UNESCO Pasaules nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, kam ir nepieciešama neatliekama glābšana. Šajā laikā esam glābušies kā vien varēdami – tā jubilejas reizē atzīst suitu kopiena. Viņi priecājas par padarīto, bet raizējas, ka lielākoties viss balstās uz entuziastu pleciem.

Piecos gados, kopš suitu kultūrtelpa ir ierakstīta UNESCO nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā, padarītā atskaite stiepjas teju četrdesmit lappušu garumā. Piemēram, skolā ir novada mācība, bērni apgūst tradicionālo mūzikas instrumentu spēli, izdotas vairākas grāmatas par tērpiem, ēdieniem, valodu, rīkoti festivāli, ekspedīcijas, semināri. Izveidota arī suitu mantojuma krātuve, amatnieku un rokdarbu darbnīca Rija. Dažādu paaudžu folkloras kopas papildinājuši suitu vīri.

„Pašiem suitiem tas ir bijis liels stimuls pašsaglabāties,” saka EKC „Suiti” vadītāja Dace Martinova.

Iniciators suitu kultūrtelpas iekļaušanai UNESCO bija toreizējais Alsungas novada domes priekšsēdētājs Grigorijs Rozentāls. Viņš norāda – arī teritoriālā reforma bija drauds suitu kultūras pastāvēšanai ilgtermiņā.

Lai arī padarīts ir daudz un no Latvijas šajā sarakstā atrodas vēl tikai Dziesmu un deju svētki, daudziem pasākumiem atskaitē pie finansējuma sadaļas lasām – trūkst vai personīgais organizatora ieguldījums.

„Mēs bieži nenovērtējam entuziasmu, domājam, ka tas ir mūžīgs. Šajos piecos gados nav tapusi valsts atbalsta programma suitu kultūrtelpai, paškritiski jāsaka, tas nav izdevies,” norāda Latvijas Universitātes profesore Janīna Kursīte.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti