Melbārde iepazīstina valdību ar Latvijas simtgades svinību sagatavošanā paveikto

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ministru kabineta (MK) sēdē 9. februārī valdība izskatīja un pieņēma Kultūras ministrijas (KM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par gatavošanos Latvijas valsts simtgadei, kas tiks atzīmēta no 2017. gada līdz 2021. gadam, kā arī ziņojuma pielikumu - Latvijas valsts simtgades svinību sagatavošanas svētku programmu, lsm.lv pavēstīja KM pārstāve Dace Vizule.

Informatīvais ziņojums atspoguļo svētku sagatavošanā paveikto laikā no 2014.gada novembra līdz 2015.gada decembrim.

Dokumenti

KM informatīvais ziņojums par gatavošanos Latvijas valsts simtgadei

Lejuplādēt

46.14 KB

Ziņojumā uzskaitīti lēmumi, ar kuriem izveidotas dažādas padomes un komitejas. 2014. gada 15.decembrī izveidota Latvijas valsts simtgades svētku radošā padome, 2015. gada 5.februārī izveidota simtgades Rīcības komiteja, bet tā paša gada 16.februārī - Latvijas simtgades jauniešu rīcības komiteja, 6.maijā - Latvijas simtgades vēstures darba grupa, kā arī 31.augustā - darba grupa Latgales kongresa simtgades pasākumu organizēšanai. Tāpat pērn 1.jūnijā, pārplānojot KM iekšējos resursus, izveidots Latvijas valsts simtgades birojs.

Sadaļā "Latvijas valsts simtgades sagatavošanā paveiktais" KM ziņojumā uzskaitītas dažāda līmeņa diskusijas, kas apliecina sabiedrības iesaisti simtgades programmas izveidē.

Kopš 2014. gada īstenota virkne publisku diskusiju dažādām mērķauditorijām, likti pamati sadarbībai ar pašvaldībām, iestādēm, organizācijām, plašu sabiedrību gan Latvijā, gan ārpus tās. Notikušas diskusijas ar jauniešiem, ar reģionu pārstāvjiem, rīkotas diskusijas par simtgades starptautiskiem aspektiem, notikušas sarunas ar politikas veidotājiem, valdības un Saeimas pārstāvjiem, kā arī diskutēts ar uzņēmējiem, kultūras un izglītības darbiniekiem, mazākumtautību pārstāvjiem.

Ziņojumā uzsvērts, ka "2015.gadā Kultūras ministrija sadarbībā ar nozaru ministrijām izstrādāja indikatīvo Latvijas valsts simtgades īstenošanai nepieciešamo valsts budžeta finansējumu no 2016.gada līdz 2018.gadam kā katras nozares ministrijas Jaunās politikas iniciatīvu. Tomēr 2016.gada valsts budžeta sagatavošanas laikā Latvijas valsts simtgades īstenošana nebija 2016.gada valsts budžeta prioritāte".

KM no tai piešķirtā valsts budžeta jau ir nodrošinājusi finansējuma piešķiršanu vairākiem pasākumiem, piemēram, pagājušajā gadā 178 000 eiro novirzīti Latvijas simtgades filmu programmai, 18 000 eiro – simtgadei veltītu izstāžu sagatavošanai, 200 000 eiro - Latvijas Nacionālās enciklopēdijas izveidei, 280 000 eiro Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) mērķprogrammai "Latvijai - 100", 200 000 eiro XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku sagatavošanai, 176 685 eiro Latvijas valsts simtgadei veltītiem jaundarbiem. 2016. gadā 759 000 eiro plānoti Latvijas simtgades filmu programmas izveidei, 560 000 eiro - VKKF mērķprogrammai "Latvijai - 100", 170 000 eiro - XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku sagatavošanai, 41 000 eiro - Latvijas valsts simtgadei veltītu izstāžu sagatavošanai un 39 000 eiro - simtgades reģionālo pasākumu īstenošanai.

Ziņojumā norādīts arī uz papildu finansējuma nepieciešamību, lai īstenotu kultūras programmu, starptautiskās sadarbības aktivitātes, nodrošinātu pārnozariskumu svētku norisēs, turpinātu sāktās pētniecības veicināšanas aktivitātes, īstenotu pasākumus reģionos un ar valstiskuma veidošanos saistītu notikumu vietās, nodrošinātu nozīmīgu starptautisku konferenču sagatavošanas procesu, turpinātu uzsāktās akcijas, kam būs nozīmīga loma sabiedrības saliedēšanā.

Papildu finansējums ir nepieciešams arī simtgades pasākumu publicitātei, lai nodrošinātu nepārtrauktu un mērķtiecīgu komunikāciju visā svētku programmas īstenošanas laikā līdz 2021.gadam, īpašu komunikācijas plānu veidojot Latgales kongresa simtgades atzīmēšanai.

Tāpat Latvijas simtgades svinību sagatavošanas ietvaros izveidota simtgadei veltīta mājaslapa lv100.lv, kur var vienkopus uzzināt informāciju par simtgades notikumiem un sagatavošanas procesu Šī digitālā platforma dod iespēju ikvienam iesaistīties svētku sagatavošanā, norāda KM. Informācija mājaslapā tiks regulāri papildināta, ar laiku paredzot tajā izveidot arī simtgades pasākumu kalendāru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti