«Mammu, es tevi mīlu» piedalās festivālā Krimā; filmas producenti par dalību nav informēti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Režisora Jāņa Norda spēlfilma "Mammu, es tevi mīlu" (2013) tiek demonstrēta Sevastopolē notiekošajā kinoforumā „Zelta bruņinieks” („Золотой витязь”), ziņo Rus.lsm.lv. Savukārt filmas veidotāji saka, ka par dalību festivālā Krimā nav informēti.

Festivāla bērnu filmu konkursā „Mammu, es tevi mīlu” būs skatāma 29.maijā Sevastopoles kinoteātrī „Uzvara” („Победа”).

Kopumā konkursā pieteiktas 170 filmas no 20 valstīm, tajā skaitā Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas, Serbijas, Bulgārijas, Igaunijas, Kubas, Uzbekistānas, kā arī Polijas, Vācijas, Somijas un Latvijas.

Kā vēsta News.Sevas.com, garīgi morālā festivāla atklāšanas ceremonija bija veltīta 70.gadadienai kopš uzvaras Otrajā pasaules karā. Festivāla devīze: „Par morāles ideāliem. Par cilvēka dvēseles pacēlumu”.

Festivāla mājaslapā publicēts Krievijas prezidenta Vladimira Putina apsveikums, kurā pausts, ka festivāls „pelnīti tiek uzskatīts par spilgtu un ievērojamu notikumu mūsu un citu valstu kultūras dzīvē”.

„Būtiski, ka  tiek veltīta liela uzmanība tādām svarīgām tēmām kā garīgi morālo sabiedrības pamatu stiprināšana, jaunākās paaudzes audzināšana pilsoniskuma un patriotiskuma augsto ideālu garā, ģimenes attiecību harmonizācija," norāda Putins.

Viņa apsveikumā arī teikts, ka "festivāls vienmēr nosaka visaugstāko „māksliniecisko” latiņu, kas kalpo profesionālās kopienas konsolidācijai un starptautisko humanitāro saišu stiprināšanai."

Arī Krievijas režisors, aktieris un Krievijas kinematogrāfu savienības vadītājs Ņikita Mihalkovs vēstījumā festivālam uzver tā garīgo nozīmi: „Tas patiesi un konsekventi atgādina visiem un katram par garīgajām saknēm, aizstāv pareizticības nemainīgās vērtības un tādējādi pareizticīgo kultūru.”

Tikmēr Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarhs Kirils paudis cerību, ka festivāls dos savu ieguldījumu uz tradicionālām garīgām un morālām vērtībām balstītā audzināšanā.

Filmas „Mammu, es tevi mīlu” producente Alise Ģelze Latvijas Radio atzīst, ka viņa nav informēta par dalību šādā festivālā.

Producente pieļauj, ka filmu festivālam varētu būt pieteicis kāds izplatītājs Krievijā. "Filma jau ir aizgājusi pati savu ceļu un ir daudzas, ko nevar izkontrolēt. Mums ir pārdošanas aģents, un viņš tālāk pārdot teritorijām. Iespējams, kāds izplatītājs pārpircis un atbild par izplatīšanu visā Krievijā,” skaidro Ģelze.

Viņa arī saka, ka parasti festivāli filmu veidotājus uzrunā pusgadu vai gadu iepriekš. „Mammu, es tevi mīlu” izrādīts vairāk nekā 120 festivālos.

Ģelze pieļauj, ka filmas veidotāji būtu atteikuši festivālam, kas notiek Krimā.

Festivāls, kas tiek dēvēts arī par slāvu māksliniecisko forumu, pastāv 23 gadus un notiek dažādās Krievijas pilsētās. Sākotnēji festivāla norise 2015.gadā bija plānota Omskā, taču vēlāk pārcelta uz Sevastopoli, un bija plānots celt tam speciāli paredzētu daudzfunkcionālo zāli.

Jāņa Norda filma "Mammu, es tevi mīlu", kas veidota ar Nacionālā kino centra atbalstu, no 2008. līdz 2012.gadam saņemot 161,6 tūkstošus eiro, pasaules pirmizrādi piedzīvoja pirms diviem gadiem Berlīnes kinofestivālā. Tur bērnu un jauniešu programmas "Generation" konkursa skatē filma saņēma galveno balvu.

Kopš tā laika filma izpelnījusies lielu interesi un daudz apbalvojumu arī citos pasaules festivālos, bet Latvijas nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps" 2014.gada nogalē filma saņēma balvu kā labākā pilnmetrāžas spēlfilma, Jānis Nords tika atzīts par labāko spēlfilmas režisoru, bet aktrise Vita Vārpiņa Raimonda mammas lomā tika atzīta par labāko aktrisi galvenajā lomā. Filma saņēma arī "Lielā Kristapa" skatītāju balvu.

Tāpat filma atzīta par Eiropas labāko bērnu filmu 2014.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti