Kultūras ziņas

Tetovēšanas kultūra Latvijā

Kultūras ziņas

Renovēs Vāgnera zāli!

Vai koncertestrāde "Pūt, vējiņi!" atdzims?

Liepājas estrādes «Pūt, vējiņi!» atdzimšanu kavē neziņa un līdzekļu trūkums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

 

Liepājas dome pirms pieciem gadiem bija sasparojusies atjaunot estrādi "Pūt, vējiņi!", tomēr ieceri malā pavirzīja iespēja uzbūvēt 30 miljonus vērto “Lielo dzintaru”. Lai gan cerības uz “Pūt, vējiņu!” atdzimšanu vēl ir, procesu kavē neziņa par vēl vienas koncertzāles nepieciešamību un līdzekļu trūkums.

Koncertdārzam “Pūt, vējiņi!” šogad aprit 52 gadi. Sezonu katru gadu atklāj maijā, noslēdz - augusta beigās. Katru nedēļas nogali notiek pa pasākumam vai diviem. Kopš estrādes uzbūvēšanas ievērojama remonta šeit nav bijis. Tikvien kā, pārņemot rūpes par vienu no pilsētas simboliem, pirms 10 gadiem Liepājas latviešu biedrības nams atrisināja tualešu un tekošā ūdens problēmas un nomainīja logus estrādes ēkā. Ikgadējais budžets ir neliels. Šogad tie ir 20 324 eiro. Līdzekļu trūkums jūtams vai ikkatrā pasākumā.

„Mēs spēlējām pirms gadiem pieciem kopā ar Raimondu Paulu, Intaru Busuli, kori „Kamēr...”, bija kapitāls koncerts, bet nu, protams, ka mēs tur nejūtamies ērti tīri tehniski. Mēģinājumā bija lietus, radās milzīga peļķe pie skatuves. Vārdu sakot, raud jau tā skatuve pēc remonta, to var just,” saka Liepājas simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis.

Lai leģendārajai koncertvietai piešķirtu jaunu dzīvību, pirms pieciem gadiem ar arhitektu Andra un Aijas Kokinu projekta uzvaru noslēdzās konkurss par “Pūt, vējiņi!” rekonstrukciju. Taču estrāde nav mainījusies.

„Tas brīdis, kad šis projekts tika uzsākts ar tehniskā projekta izstrādi, bija laiks, kad Liepājā nebija uzsākta vēl  „Lielais dzintara” būvniecība, un mēs īsti nespējām noticēt, ka kādreiz šis sapnis par koncertzāli pilsētā realizēsies. Protams, mainoties situācijai, ir jāizvērtē, vai pilsētai vajag vēl vienu ļoti lielu koncertzāli, kur var arī ziemas sezonā strādāt,” skaidro Liepājas domes Attīstības pārvaldes vadītājs Mārtiņš Ābols.

Par to, ka vēl viena koncertzāle visam gadam Liepājā tomēr nav vajadzīga, vienisprātis ir gan mūziķi, gan kultūras procesu rīkotāji un pārzinātāji Liepājā. Taču tikpat vienoti liepājnieki ir arī pārliecībā, ka jaunuzceltajam “Lielajam dzintaram” neaizstāt “Pūt, vējiņus!”.

"Tas, kas var notikt "Lielajā dzintarā", nebūs pārāk labi "Pūt, vējiņos!”. Un otrādi - tā saucamā ritmiskā mūzika, ar pastiprinātājiem ja tiek spēlēta, tad tur nekas labs nesanāks jaunajā koncertzālē," skaidro mūziķis, producents Aivars Hermanis.

“Pūt, vējiņu!” rekonstrukcijas projekta autors ir optimistiski noskaņots. Arhitekts, “Pūt, vējiņi!” projekta līdzautors Andris Kokins, skaidro, ka "Pūt, vējiņu!" rekonstrukcijas projekts sadalīts trīs kārtās, no kurām nodota pirmā būvniecības kārta. Tā gan neskar pašu koncertzāli, bet laipu, kas sākas vienā parka malā un aizved uz jūru.

"Izmaiņas neskar vizuālo daļu. Izmaiņas vairāk skar tehniskos risinājumus, jo, ja ir "Lielais dzintars", tad varbūt nevajag tādas lietas kā papildu apkuri, kas bija paredzēta rudens-pavasara periodā," turpina arhitekts.

„Mēs šobrīd analizējam ārējā finansējuma iespējas. No tā būs atkarīgas visas nākamās darbības, ko pašvaldība veiks, lai varētu šo projektu īstenot," norāda Liepājas domes Attīstības pārvaldes vadītājs Mārtiņš Ābols.

Termiņus, kādos “Pūt, vējiņus!” varētu pārradīt, pagaidām Liepājas domē nenosauc.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti