Kultūras ziņas

Liepājā svin topošās koncertzāles spāru svētkus

Kultūras ziņas

Kenediju ģimene Rīgas Mākslas telpā

Lielvārdē izveidots kickstarter.com līdzinieks

«Ideju armija» pulcē palīdzēt gribētājus radošiem projektiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lielvārdes vietējā rīcības grupa "Ziedzeme" izveidojusi interneta platformu "Idejuarmija.lv". Tās misija - rast papildu finansējumu vietējiem radošajiem projektiem. Piemēram, grupas mūzikas albuma izveidei vai uzņēmējdarbības attīstīšanai. Par potenciālo finansētāju var kļūt jebkurš. Tie, kuri dzirdējuši par Amerikas Savienoto Valstu gigantu "Kickstarter.com", zina šādas finanšu piesaistīšanas darbības principu.

Rīcības grupa "Ziedzeme" ar Lauku atbalsta dienesta palīdzību finansē dažādus lauku attīstības projektus, viens no tiem ir "Ideju armija", kas atrodams internetā. Jebkurš, kurš uzskata, ka viņa izgudrojums, mākslas vai uzņēmējdarbības projekts varētu būt noderīgs un interesants arī citiem, portālā var izvietot sava projekta piedāvājumu.

"Pasaulē to sauc par "crowdfunding", Latvijā - kopfinansēšana, ko varētu skaidrot kā sabiedrības finansētu projektu īstenošanu. Šobrīd mēs esam ieskriešanās pozīcijā, ir atbalstīti trīs projekti un realizēti. Viens no pirmajiem projektiem bija "Nepieradinātā folka orķestra" iniciatīva izveidot albumu "Antarktīda kūst"," stāsta Māris Cīrulis, projekta "Idejuarmija.lv" vadītājs.

Kad Lielvārdes uzziņu un eksperimentu centram bija vajadzīga nauda "Lego" konstruktoru iegādei, lai bērni varētu apgūt robotiku, daļu naudas sabiedrība saziedoja ar "Ideju armijas" palīdzību.

"Mūsu mērķis būtu, ka katrā ciematā būtu vismaz viens "Ideju armijas" projektiņš. Varbūt tas nav reāli, bet pamazām tā kustība ir jāveido," norāda Māris Cīrulis.

Tikmēr izgudrotāji no Latvijas ar savu projektu iekarojuši lielāko ASV kopfinansējuma platformu "Kickstarter.com" - īpaši jūtīgās lidojošajās kameras sporta sacīkšu iemūžināšanai "Airdog" ražošanai saziedots vairāk nekā miljons dolāru. Sociālo mediju eksperts un tehnoloģiju fans Artūrs Mednis tajā ziedojis naudu teju 400 projektiem.

Ar laiku ziedotāju motivācija mainoties. Tagad viņš aizvien biežāk atbalstot projektus, no kā pats tiešu labumu negūst, piemēram, kino mākslai. Mājas un darba kabinets jau tāpat noklāts ar tehnoloģijām no tiem ražotājiem, kuru darbību viņš finansiāli atbalstījis.

"Burtiski šorīt man atnāca paciņa ar četriem tādiem priekšmetiem, un tas ir "aifona" lādētājs. Kāpēc es pasūtīju, jo visiem zināms, ka tie plīst. Redzi, viņš tāds ar audumu, kā stingra kurpju šņore," saka Artūrs Mednis. Viņš spriež - ja lielvārdiešu projekts ievirzītos komerciālā gultnē,  tas pavērtu plašākus attīstības apvāršņus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti