Rīta Panorāma

Intervija ar Reini Kalnaelli

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Zani Zajančausku

LNB atvērts Mākslas un mūzikas centrs

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atvērts Mākslas un mūzikas centrs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunajā ēkā Gaismas pilī ceturtajā stāvā atvērts Mākslas un mūzikas centrs.

LNB Mākslas un mūzikas centrā atrodas Konrāda Ubāna Mākslas lasītava, Alfrēda Kalniņa Mūzikas lasītava un Audiovizuālā lasītava. Centrā ir pieejamas gan grāmatas, gan arī unikāli video un skaņu ieraksti, te notiks arī izstādes, lekcijas un sarunas.

LNB ēkas vietā kādreiz bijusi gleznotāja Konrāda Ubāna darbnīca. "Viņam ir ļoti daudz darbu, ko viņš ir gleznojis Pārdaugavā – mazās ieliņas, ainavas, dārzi. Saruna bija tāda, ka, iespējams, kāda no bibliotēkas lasītavām būs nosaukta Konrāda Ubāna vārdā," stāsta Ilze Egle, LNB Mākslas un mūzikas centra vadītāja.

Kādreizējā fonotēka šobrīd ieguvusi Audiovizuālās lasītavas nosaukumu. Tajā var meklēt gan ierastos skaņu ierakstus, gan videoierakstus, multimediju materiālus, grāmatas un žurnālus. Lasītājs bibliotēkā var justies kā modernā studijā, savus atlasītos materiālus pat montēt.

"Tas labums ir, ka var nākt vairāki cilvēki un skatīties kopā. Pieņemsim, varbūt grib apspriest kādas filmas detaļas, piemēram, pasniedzējs no [Latvijas] Kultūras akadēmijas ar saviem studentiem. Te ir tā iespēja, ka viņi var šeit atnākt ļoti jaukās telpās un to darīt," norāda Audiovizuālās lasītavas vadītāja Zane Grosa.

Alfrēda Kalniņa Mūzikas lasītavā glabājas lielākais specializētais nošu un mūzikas literatūras krājums. Lasītavā ir arī klavieres.

"Bijām izplānojuši, ka mums nepieciešamas divas klavieru telpas, lai jebkurš, kurš nāk paņemt notis, var izmēģināt. Lai zina, vai tas ir tas, kas ir vajadzīgs vai tomēr nav," skaidro Ruta Almane-Palmbaha, LNB Alfrēda Kalniņa Mūzikas lasītavas vadītāja  .

LNB Mākslas un mūzikas centra radošā telpa aizņem 3480 kvadrātmetrus. Stāva interjerā iemūžināta desmit latu nomināla violetā krāsa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti