Latviešu folkloras krātuve svin 90 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Viena no vecākajām Latvijas zinātniskajām institūcijām - Latviešu folkloras krātuve - svin savu 90 gadu jubileju. Svētku pasākums notiks 2.decembrī plkst. 15 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē.

Latvijas Universitātes (LU) Literatūras, folkloras un mākslas institūta (LFMI) Latviešu folkloras krātuve (LFK) ir Latvijas lielākā folkloras vākšanas, saglabāšanas, publicēšanas un izpētes institūcija. Tās pārziņā ir viens no Eiropā apjomīgākajiem folkloras arhīviem ar aptuveni trīs miljoniem folkloras vienību.

Pēc 51 Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) augstceltnē pavadīta gada LFK ar tās lielāko simbolisko vērtību - Krišjāņa Barona Dainu skapi - šoruden pārcēlās uz jauno Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēku.

LZA 90.gadskārtas svētkus ievadīs LFK vadītājas Ritas Treijas atskats LFK vēsturē. Pasākuma dalībniekus apsolījušies uzrunāt LU rektors Mārcis Auziņš, LNB direktors Andris Vilks, LZA prezidents Ojārs Spārītis un citi. Jubilejas reizē LFK darbinieki iepazīstinās ar trim jaunākajiem sava darba rezultātiem: kolektīvo monogrāfiju "Latviešu folkloristika starpkaru periodā", albumu "Folkloras vākšanas vēsture fotogrāfijās" un jauno digitālo arhīvu garamantas.lv. Muzikāli pasākumu kuplinās postfolkloras kopa "Rikši".

LFK arhīva kolekcijai un cilvēkresursiem ir ne tikai zinātniska, bet arī liela kultūras un sociāla vērtība. Arhīva materiāli sniedz priekšstatu par dažādu sabiedrības slāņu un Latvijā dzīvojošo tautu kultūru. Lai iepazītos ar folkloru un tās vākšanu, šurp nāk skolēni, studenti un novadpētnieki, LFK darbinieki lasa lekcijas, sniedz konsultācijas un kā eksperti piedalās nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas projektos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti