Kultūras ziņas

"Latvju teksti" vairs neiznāks

Kultūras ziņas

Dina Joffe koncertē dzimtajā Rīgā

Peļņu izlieto lietderīgi

Kultūras ministrijas kapitālsabiedrības peļņu izlieto lietderīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pirms četriem mēnešiem valdība, pārskatot savu lēmumu, atļāva četrām Kultūras ministrijas (KM) kapitālsabiedrībām izlietot pašu nopelnīto naudu savām vajadzībām, nevis ieskaitīt to valsts budžetā kā dividenžu maksājumu. Latvijas Nacionālajā operā un baletā (LNOB), kā arī Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) šīs naudas izlietojums ir acīmredzams, bet Latvijas Leļļu teātra (LLT) apmeklētāji to varēs baudīt no nākamās sezonas.

Viena lielā operas uzveduma dekorācijas var satilpināt pat četros kravas auto. Lai arī LNOB pacēlājs vēl nav pilnībā uzbūvēts, jau šajā stadijā dekorāciju maiņa prasa mazāk laika un skatuves strādnieku fiziskās izturības. Šeit ieguldīti gan dividenžu maksājumos tomēr neieturētie 113 840 eiro, gan papildus līdzekļi.

“Stalažas vien maksā kādus pārsimts tūkstošus. Ir vēl pacēlājs. Tas kopā kādi 700 000 sanāk,” stāsta LNOB vadītājs Zigmars Liepiņš. “Tas bija Kultūras ministrijas finansējums, tas nāca no valsts.”

Valdības lēmums pērnvasar gandrīz aizmirstībā aizslaucīja arī JRT ieceri par nopelnītajiem teju 25 tūkstošiem eiro nomainīt savu nolietoto 20 gadus veco spēkratu pret jaunu automašīnu. Taču arī šis stāsts ir ar laimīgām beigām.

“Plāns ir īstenojies,” saka JRT pārstāve Daiga Bināne, stāstot, ka automašīna tiek aktīvi izmantota, pārvadājot dekorācijas un  pasažierus uz izrādām Talsu ielā Pārdaugavā un arī citviet. Lai iegādātos automašīnu, teātris naudu pielicis klāt.

Savukārt Leļļu teātra apmeklētāji jau nākamsezon varēs sēdēt jaunos saliekamos krēslos, kas piemēroti kā lieliem, tā maziem skatītājiem. Ar saglabāto peļņu – vairāk nekā 10 tūkstošiem eiro – tomēr nepietiek, tāpēc papildu līdzekļus – aptuveni 60 tūkstošus eiro pērn piešķīrusi Kultūras ministrija.

“Avanss ir samaksāts, un ceturtdien būs gatavs pirmais krēsls. Un tad, kad mēs to pieņemsim, tad sāks ražot, lai pieražotu pilnu zāli ar jauniem labiem krēsliem,” saka Leļļu teātra vadītājs Vilnis Beķeris.

KM vēsta, ka līdz šā gada 1. jūlijam plānots izstrādāt grozījumus Eiropas Komisijas notificētajā valsts atbalsta programmā „Kultūra”. Grozījumi paredzētu visas 14 KM kapitālsabiedrības atbrīvot no dividenžu iemaksas valsts budžetā, atļaujot tām savu peļņu pilnībā ieguldīt kultūras iestāžu darbības nodrošināšanā un attīstībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti