Kultūras ziņas

Tuvās Pārdaugavas kultūras karte

Kultūras ziņas

Datu vizualizācija mākslā

Aizdomas par finanšu pārkāpumiem apstiprinās

Kultūras ministrija lauž līgumu ar Literatūras centru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kultūras ministrijā (KM) noslēgusies valsts budžeta līdzekļu izlietojuma pārbaude biedrībā "Latvijas Literatūras centrs" (LLC). Konstatēto pārkāpumu un trūkumu dēļ tiek izbeigts līdzdarbības līgums, kā arī pieprasīta iepriekš piešķirtā finansējuma atmaksa 8813 eiro apmērā, informē KM pārstāve Baiba Kauliņa.

Lai gan LLC līdz 25.septembrim ir pildījis līgumā noteiktos uzdevumus, pārbaudē konstatētas būtiskas nepilnības valsts finansējuma izlietošanā un uzskaitē. Rezultāti liecina, ka LLC ir pārkāpis vairākus līguma nosacījumus, norāda KM.

No LLC sniegtās informācijas nav iespējams gūt patiesu un skaidru priekšstatu par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu, kas neatbilst Valsts kasē atvērto kontu mērķiem. LLC, īstenojot projektus, katram no tiem nav veicis atsevišķu līdzekļu uzskaiti, tādējādi ir konstatēts, ka no KM piešķirtā finansējuma uzskaites konta Valsts kasē ir veikta izdevumu apmaksa arī par Valsts kultūrkapitāla fonda finansētiem projektiem.

Tāpat konstatēts, ka Valsts kases kontā ir neatbilstoši mazs līdzekļu atlikums - no KM finansējuma pēc LLC iesniegto atskaišu datiem Valsts kasē patlaban vajadzētu būt 8813,92 eiro, taču tajā ir vien 34,03 eiro.

Dace Vilsone par līguma laušanu ar Literatūras centru
00:00 / 00:48
Lejuplādēt

"Mēs konstatējām, ka valsts līdzekļus no Valsts kasē atvērtā konta lieto dažādiem mērķiem un tas pilnībā neatbilst tam, kā tas ir bijis plānots. Nav veikta atsevišķa līdzekļu uzskaite pa projektiem. Līdz ar to mēs secinājām, ka arī Valsts kases konta ir maksāti arī Kultūrkapitāla fonda projekti, lai gan šeit ir bijis mērķēts finansējums tikai ministrijas projektiem. Līgums ir būtiski pārkāpts, neievērojot noteikumus, ar kādu atbildību ir jāizturas pret valsts budžeta līdzekļiem. Un esam izdarījuši secinājumus par to, ka līgums ar Latvijas Literatūras centru ir jāpārtrauc. Kultūras ministrijai jāatskaita līdzekļi atpakaļ 8813 92 centu apmērā," telefonsarunā Latvijas Radio stāsta KM Valsts sekretāra vietniece kultūrpolitikas jautājumos Dace Vilsone.

9.oktobrī KM ir nosūtījusi LLC paziņojumu par līguma laušanu un finansējuma atmaksu 8813,92 eiro apmērā.

Diemžēl Literatūras centra vadītājs Jānis Oga sarunai ar Latvijas Televīziju piektdien nepiekrita, vien norādīja - notiekošais ir baumas, ko kliedēt gatavs būšot pirmdien.

Kā vēstījām, 73 000 eiro lielu iztrūkumu Latvijas Literatūras centra grāmatvedības atskaitēs pašlaik konstatējis arī Valsts kultūrkapitāla fonds. Pilnīga atskaišu revīzija vēl nav veikta un galīgie secinājumi būšot zināmi nākamnedēļ, taču Kultūrkapitāla fonds ir pārliecināts, ka iztērētos līdzekļus lūgs atgriezt.

Lai nodrošinātu svarīgu literatūras nozares funkciju izpildi arī turpmāk, KM 29.septembrī uz sanāksmi aicināja Latvijas Literatūras un grāmatniecības padomi, informējot par situāciju, kā arī uzklausīja nozares pārstāvju viedokļus. Padome izveidoja darba grupu, kura tikās 6.oktobrī, lai apspriestu turpmāko literatūras nozares funkciju sadalījumu.

Darba grupa piedāvā izvērtēt literatūras funkciju un uzdevumu sadalījumu starp dažādām nozares institūcijām, tādējādi līdzsvarojot atbildību par veicamajiem darbiem. Par darba grupas sagatavoto priekšlikumu vēl tiks diskutēts literatūras nozares institūciju vidū, un nākamā apspriede par šo jautājumu KM plānota 27.oktobrī

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti