Dienas ziņas

Latgales pensionāri izsaka neuzticību kandidātiem

Dienas ziņas

Arheoloģiskā izpēte daudz atklājusi par Valmieras vēsturi

Aizsargās Kuldīgas katoļu baznīcas mākslas priekšmetus

Kuldīgas katoļu baznīcas balustrādi iekļauj aizsargājamo pieminekļu sarakstā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Iespēja piesaistīt finansējumu, pasargāšana no pazušanas un nepareizas restaurācijas – šie ir galvenie iemesli, kāpēc vērtīgi priekšmeti tiek iekļauti valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Nupat to papildinājuši vairāki mākslas priekšmeti no Kuldīgas katoļu baznīcas, vērtīgākais un lielākais no tiem – balustrāde.

Balustrāde jeb dievgalds ir viens no priekšmetiem Kuldīgas katoļu baznīcā, kuru dievnama pārstāvji lūguši iekļaut valsts aizsargājamo mākslas priekšmetu sarakstā. Tas datēts ar 18.gadsimta otro pusi un ir rets paraugs, kā vietējie amatnieki spējuši vienu priekšmetu iekļaut kopējā interjerā. Objekta saglabājamās vērtības ir oriģināla baznīcas iekārtas priekšmeta statuss, dekoratīvais un konstruktīvais risinājums, materiāls, virsmas apdare un dekoratīvi rotājošie elementi.

Kuldīgas Sv.Trīsvienības Romas katoļu baznīcas pāvests Mihails Volohovs ir gandarīts, ka tas uzskatāms kā praktisks impulss, "lai kaut kas vērtīgs netiek pazaudēts".

Kuldīgas katoļu baznīca ir celta 1640.gadā.  Pati ēka arhitektūras pieminekļu sarakstā iekļauta jau senāk. Tajā ieejot, ar vēsturi var sastapties ik uz soļa. Valsts aizsardzība te jau ir vairāk nekā 20 priekšmetiem. Piemēram, skulptūrai "Madonna ar bērnu", kura izgatavota 16.gadsimtā. Nu papildus sarakstā iekļauti vēl vairāki priekšmeti.

"Ļoti liela nozīme, ka šīs lietas tiek dokumentētas. Reizi gadā mēs viņas apsekojam, izskatām restaurācijas iespējas," stāsta Valsts kultūras pieminekļu inspekcijas Kurzemes reģionālās nodaļas vadītāja Ilze Svilpe.

Viņa atzīst, ka arvien biežāk cilvēki vai institūcijas paši vēršas inspekcijā, lai pieteiktu vērtīgus priekšmetus iekļaušanai aizsargājamo sarakstā. Tad speciālisti novērtē konkrēto lietu un izlemj, vai tas atbilst kultūras pieminekļa statusam.

Vienlaicīgi ar jau minētajām lietām Kuldīgas katoļu baznīcā sarakstā iekļauti  vairāki priekšmeti Gudenieku un Jūrkalnes baznīcās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti