Kultūra

Fotogrāfs Arnis Balčus laidis klajā fotogrāmatu par Uzvaras parku Rīgā

Kultūra

Dailes teātrī pirmizrāde "Peldošie ceļojošie" 2. daļai

Konferencē «Literatūra un reliģija» šķetinās dārza un labirinta nozīmi Bībelē un kultūrā

Konferencē «Literatūra un reliģija» šķetinās dārza un labirinta nozīmi Bībelē un kultūrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātē piektdien un sestdien, 2.un 3.decembrī, notiks 11.starptautiskā zinātniskā konference „Literatūra un reliģija”, kuras vadmotīvs šogad ir dārzs un labirints Bībelē un kultūrā. Priekšā tiks celti vairāk nekā 30 pētījumi, sākot no dārza motīviem antīkajā jūdaisma literatūrā līdz pat dārza un labirinta tēmai Pītera Grīneveja un Alvja Hermaņa daiļradē.

Uzskatot, ka mūsdienās nepelnīti maz tiek pētītas literatūras un reliģijas attiecības, profesores Ieva Kalniņa un Iveta Leitāne pirms 11 gadiem sarīkoja pirmo konferenci „Literatūra un reliģija”.

Sākotnēji pat nešķita, ka šis temats izrādīsies tik bagātīgs un ietilpīgs, kā tas laika gaitā ir atklājies. Arī dalībnieku skaits kļuvis arvien plašāks, un pēdējos gadus līdzās literatūrzinātniekiem un teologiem konferencēs piedalās arī filozofi, mākslas, mūzikas, kino un teātra eksperti.

Tā tas būs arī šogad, kad, piemēram, par labirintu kā tēmu Hermaņa daiļradē referēs Zane Radzobe, par dārza tēmu Grīneveja filmā „Zīmētāja kontrakts” stāstīs Ivans Čuviļajevs no Krievijas, bet Ēdenes dārza metaforas franču feministisko filozofu darbos meklēs Ilze Andersone. Galvenais akcents, protams, būs uz literatūras un reliģijas attiecībām.

 „Šogad ir interesanti, ka dārzu skatīs ne tikai literatūras tekstā, bet arī kultūrainavā. Anita Stašulāne runās par zaudēto Ēdenes dārzu kristiešu un mormoņu interpretācijā.

Par reālu dārzu runās Karīna Krieviņa, kura ir pētījusi ekspedīcijās Kurzemē, kāda ir attieksme pret kapsētu un faktiski viņa interpretē kapsētu kā dārzu.

Pētniece no Gruzijas Nino Popiašvilli runās par to, kā Ēdenes dārzu izprot viduslaiku kultūrā un apgaismībā, no Polijas brauc Justīne Prosinavska, kura pēta arī latviešu literatūru, un viņa runās par jaunās Ēdenes radīšanu Gunāra Saliņa dzejā,” dažus no tematiem ieskicē Ieva Kalniņa.

Tieši Ēdenes dārza motīvi dažādos simboliskos kontekstos pētījumos apskatīti visvairāk – stāsta viena no konferences veidotājām, profesore Māra Grudule: „Manuprāt ir interesanti, ka tā ir arī trimdas literatūra, kur ar dārzu saistās zināmā mērā tāds patvēruma un atgriešanās motīvs, kas sasien pārdomās, sapņos, dažādās vīzijās trimdinieku izjūtas kopā ar dzimteni. Arī dārzs, protams, kā urbānās vides pretstats, un savā ziņā arī šeit cauri skanošais Ēdenes dārza motīvs kā mēģinājums šo patvērumu integrēt pilsētas vidē”.

No neparasta skatu punkta labirinta un dārza tēmai pievērsīsies Janīna Kursīte un Roberts Ķipurs, kuri pētījuši uniātu jeb grieķu katoļu tradīcijas atdzimšanu Latvijā.

Grieķu katoļi cauri visiem laikiem piedzīvojuši smagas represijas un aizliegumus, bet vienmēr spējuši atjaunoties un Latvijā šobrīd darbojas divas draudzes Rīgā un Daugavpilī.

 „Varbūt tas ir ceļš, kā mēs kristieši varam atrast kopīgu tēmu – dārzu, kā izkļūt no labirinta, no strupceļa sajūtas, pie kā ir nonākusi mūsdienu civilizācijas daļa Eiropā, tāpēc dārzs un labirints saistībā ar uniātiem ir divi simboliski tēli, kas parāda, cik laicīgā vara var būt stipra, bet ne ietekmīga,” stāsta Kursīte.

Konferences organizatores Ieva Kalniņa un Māra Grudule atzīst, ka, pateicoties šiem pētījumiem, dažkārt pat pašām ir pārsteigums atklāt, cik spēcīgi dažādi reliģiski motīvi ir ieaudušies mūsu literatūrā un kultūrā. Viens no pārsteidzošākajiem savulaik bijis Kanādas profesora Egila Grīšļa pētījums par latviešu padomju dzeju.

„Pārsteigums bijis arī atklāt, cik milzīgi liela mūsu kultūrā ir bijusi un vēl joprojām ir hernhūtiešu ietekmei, tā samanāma gan 19.gadsimta beigu lielo rakstnieku darbos, gan Raiņa daiļradē, gan piemēram Ingas Ābeles darbos,” uzsver Kalniņa.

Līdzās Latvijas pētniekiem piedalīsies arī viesi no Polijas, Gruzijas un Krievijas. Uz konferenci aicināts ikviens interesents.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti