Kultūras ziņas

Serebreņņikovs atdzīvina antīkos mītus

Kultūras ziņas

Japāņu un ķīniešu māksla Jūrmalas muzejā

Koka arhitektūra - vērtība, kura jāglabā

Klajā nākusi koka arhitektūras Bībele - grāmata «Koka māja»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kopš pavasara Rīga var lepoties ar vēl vienu skaisti atjaunotu 200 gadus senu koka ēku Lāčplēša ielā 55, kur mājo Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola. Skola pie atjaunotām telpām tika, pateicoties Latvijas koka arhitektūras guru Zaigas Gailes centieniem. Pagājušonedēļ notika restaurētās skolas atklāšana un grāmatas "Koka māja" prezentācija.

Ēkā, kas celta Krievijas impērijas laikā 1819.gadā kā Katrīnas puišu skola, vienmēr tikušas pasniegtas zinības. Pēdējos gandrīz 100 gadus šeit valdījusi radoša gaisotne lietišķās mākslas izglītības pasniegšanā. Arhitekte Zaiga Gaile pēc 13 gadus ilstošā restaurācijas procesa mīlestībā pret ēku tās vēsturi nolēma iemūžināt grāmatā.

"Grāmata atspoguļo mūsu identitātes meklējumus caur etnogrāfiju, tradicionālo mākslu. Ļoti interesanti ir redzēt, kas ir, piemēram, 20., 30.gadu nacionālais romantisms un jūsma, ko ar ornamentu dara totalitārisma laiks, sākot jau ar Ulmaņa laiku, pēc tam nāk Staļna laiks, kad sirpis savijas ar auseklīti," stāsta Zaiga Gaile.

Kā jau vēstījām, grāmatā "Koka māja. Wooden House" apkopoti stāsti un vizuālas liecības par skolu un dzīvi tajā no Katrīnas skolas laikiem līdz rekonstrukcijai: Rīgas un Tartu arhīvu materiāli, ēkas oriģinālie rasējumi, dažādu laiku ēkas uzmērījumi, plāni, zīmējumi, dokumenti, fotogrāfijas, bijušo un tagadējo audzēkņu un pedagogu atmiņas un mācību darbu reprodukcijas.

"Mēs strādājam ar koka mantojumu šodienai un rītdienai. Koka māja nav muzejs, tā nav herbārijs, kurai jākalpo, tā ir celtne, kur bērniem jāmācās, un tā mēs esam arī to atjaunojuši," norāda Zaiga Gaile.

Arhitekte cer, ka, mācoties šādā koka ēkā, bērniem veidosies  cieņa pret koka mājām. Grāmata esot kā ābece, kā Bībele, ko lasot, var iemācīties baušļus: "Tev nebūs koka māju nokaut, bet godā celt!".

Kā vēstīts, par Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas koka mājas atjaunošanu Lācplēša ielā Zaigas Gailes birojs šogad ieguva Latvijas Arhitektūras gada balvu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti