Kultūras ziņas

Festivāla "Windstream" noslēguma akordi

Kultūras ziņas

Kritiķis – kapracis vai iedvesmotājs?

Sācies "Kilograms kultūras 2015" pavasara balsojums

«Kilograms kultūras» pavasaris: «Gada pārsteiguma» pretendenti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pirmdien, 13.aprīlī, tika atklāts Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio balvas "Kilograms kultūras" pirmā ceturkšņa balsojums. Šogad ceturkņu balsojumiem dots gadalaiku vārds. Un pirmajā - pavasara balsojumā kategorijā "Gada pārsteigums" ir divi nominanti, kuri pārstāv grāmatniecību.

Sanitas Reinsones dokumentālās prozas grāmatā "Meža meitas" ietverti 12 sieviešu - meža meitu - stāsti. Viņas īsi pēc Otrā pasaules kara iesaistījās nacionālās pretošanās kustībā un devās uz dzīvi mežos ierīkotajos posteņos, tur pakļaujot sevi nāves briesmām. Grāmatā apkopoti 12 sieviešu stāsti.

"Par meža meitām uzzināju dažādos veidos. Viens bija tas, ka man talkā nāca vēsturnieki, kuriem jau bija zināms kaut kāds cilvēku loks. Ja es zināju vārdu, uzvārdu, tad es meklēju dažādos veidos internetā, zvanījos uz pagastu pašpārvaldēm," stāsta Sanita Reinsone.

"Kilograma kultūras" pārsteigumam izvirzīta arī foto grāmata "Latvijas ainava". Tās autori ir pieci fotomākslinieki - Arnis Balčus, Reinis Hofmanis, Alnis Stakle, Iveta Vaivode un Ilze Vanaga. Attēlus papildina piecu pētnieku - Kārļa Vērpres, Sergeja Kruka, Klāva Sedlinieka, Laines Kristbergas un Ivara Austera - teksti.

"Autorfotogrāfijā katram māksliniekam vienmēr ir ļoti liels subjektīvais procents no tā, ko viņš ieliek, piemēram, tas stāsts nav par Latgali tapēc, ka tas ir par Latgali un tur ir baigā eksotika, bet tur ir tas personības momets, ka viņas [Ivetas Vaivodes] dzimtas saknes ir tajā vietā, no kurienes viņa sāka pētījumu un kur tas grozījās. Attiecīgi - arī pārējo autoru darbiem ir tas subjektivitātes procents, līdz ar to viņi, protams, atšķiras," norāda fotogrāfs Alnis Stakle.

Šis ir tikai pirmais balvas "Kilograms kultūras" balsojuma ceturksnis. Nominantu skaits palielināsies visa gada garumā, bet pavasara balsojums noslēgsies 26. aprīļa pusnaktī, kad uzzināsim, kurus balsotāji virzīs uz gada balvu kultūrā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti