Dienas ziņas

Cēsu iedzīvotāji rosina pārmaiņas vecpilsētā

Dienas ziņas

Pārtikas pakas laukos gaida

Katoļi pieprasa slēgt izstādi Liepājas muzejā

Katoļi pieprasa slēgt izstādi Liepājas muzejā; diskusijās iesaistās arī dome

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Liepājas domes vadība otrdien sprieda, ko darīt ar pašlaik Liepājas muzejā skatāmo kubieša Italo Rene Eksposito gleznu izstādi “Dievs. Mīlestība. Kuba”. Daļa vietējo kristiešu to atzinuši par zaimojošu. Pret ekspozīciju iebildusi Liepājas Sv. Jāzepa Romas katoļu draudze, kas ar 168 kristiešu parakstītu protesta vēstuli vērsusies pie muzeja saimniekiem - pilsētas pašvaldības. Tikmēr interneta vidē un Liepājas sabiedrībā jau sākusies asa diskusija par katoļu ietekmi pilsētā un katra cilvēka izvēles brīvību.

Italo Rene Eksposito izstādi “Dievs. Mīlestība. Kuba” Liepājas muzejā atklāja šī gada martā un to paredzēts izrādīt līdz 24.maijam. Gleznu autors pats ir katolis, un pēc izstādes kuratoru teiktā, savos darbos risina jautājumu par ticību Dievam.

Taču Liepājas katoļu draudze uzskata, ka izstādē redzamās gleznas ir Dievu zaimojošas. „Kaut vai viena glezna - Kristus piesists krustā un apakšā notiek seksuāls akts. Nu, neiet tas kopā,” saka Liepājas diacēzes bīskaps Viktors Stulpins.

Otrdien Liepājas domes vadība aptuveni stundu ilgā diskusijā sprieda, ko darīt ar minēto izstādi. Lēmumu tā arī nepieņēma, jo - kā telefoniski paskaidroja Liepājas domes  sabiedrisko attiecību pārstāvis Andrejs Rjabcevs - ar šādu lūgumu no baznīcas puses Liepājas pašvaldība saskaroties pirmoreiz un nevienam nav skaidrs, kā pareizāk rīkoties. Kad lemšana turpināsies, dome pagaidām nezina un no komentāriem atsakās.

Tikmēr sabiedrībā šis lēmums izsaucis visai karstas diskusijas. Vieni uzskata, ka izstāde patiešām ir zaimojoša, citi - tā tagad ieguvusi labu reklāmu. Vēl liela daļa pauž viedokli, ka baznīcai mūsdienās nevajadzētu ļaut regulēt, ko drīkst skatīties un ko nē.

„Ekstrēmisti rīkojas nežēlīgi, ja aizskar viņu jūtas, bet mēs izvēlējāmies vērsties pie atbildīgajiem cilvēkiem, lai izvērtē. Lūdzām, vai, pareizāk sakot, bija prasība šo izstādi slēgt,” saka bīskaps Stulpins.

Kā informēja izstādes kuratore Līga Elizabete Sāne, 2013.gadā šī pati izstāde bijusi apskatāma Rīgā, kur to atzinīgi novērtējuši arī vairāki mācītāji. Tālāk kubieša izstāde dosies uz Amsterdamu un Parīzi.

Par pašvaldību attieksmi pret provokācijām mākslā martā pētīja arī LTV raidījums „Aizliegtais paņēmiens”. No vairāk nekā 15 Latvijas pašvaldībām, kas tika uzrunātas raidījuma eksperimenta laikā, tikai Valka savā pilsētā atļāva sarīkot Latvijas tēlnieka Ivara Drulles sagatavoto provokatīvo izstādi “Latvijas dzimšana. Asociācijas”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti