Dienas ziņas

"Dance Parade" pulcē 1000 Latvijas dejotāju

Dienas ziņas

Aglonā notiek zemledus makšķerēšanas čempionāts

Carnikavā meklē "Latvijas garu"

Kairišs, Broka un Jurjāne sarunu ciklā meklē «Latvijas garu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ar diskusiju “Dzīva spēle”, kurā par kino un teātra lomu sabiedrībā runāja režisors Viesturs Kairišs, aktrise Baiba Broka un māksliniece, scenogrāfiste Ieva Jurjāne, Carnikavā atklāts Latvijas simtgadei veltītais sarunu cikls “Latvijas gars”. Tajā paredzēti septiņi dialogi, kuros, tiekoties ar savas jomas profesionāļiem, tiks apskatīta arī mūzikas joma, vides objekti, tradīcijas, vārda spēks un zinātne.

Latvijas simtgadei veltīto izstāžu ciklu ''Latvijas matērija'' šogad Carnikavā  turpina sarunu cikls ''Latvijas gars'', kurā mūsu identitāte tiks meklēta caur  kultūras un zinātnes jomām.

Rīgas Jaunā teātra aktrise Broka uzsver, ka garu veido paši cilvēki, nevis kas ārpus viņiem. "Tā ir sajūta, kas mums ir katram par Latviju, cik mūsos ir patriotisma un cik vēlēšanās, lai mūsu valsts pastāvētu," viņa teica.

Pirmo diskusiju, kas veltīta kino un teātrim, atklāja režisors Kairišs, aktrise Broka un māksliniece Jurjāne, kurus vieno darbs pie filmas ''Melānijas hronika''. Kairišs ir pārliecināts, ka ikvienam režisoram kādreiz ir bijis kārdinājums izmēģināt roku izklaides žanrā, tomēr mākslas galvenā loma nav izklaide.

Kairišs sacīja, ka kino izklaide Holivudā ir attīstīta līdz pakāpei, ka mums ir bezjēdzīgi ar to konkurēt, un mēs varam konkurēt tikai ar kino, kas attīsta domāšanu. "Man ļoti patīk šī doma, ka ar izklaidi mums labāk nemaz nevajag nodarboties, mums vajag nodarboties tikai ar kino, kas attīsta domāšanu," paskaidroja režisors.

Diskusiju papildināja Jurjānes gleznu izstāde, kurā apkopoti domu un situāciju zīmējumi, kā arī darbi no izstādes ''Rotaļlietu stāsts''. Jurjāne izvēlējās ko tādu, kur katrs cilvēks var sevi atpazīt. "Tur ir tādas lietas vai novērojumi, kas katram ir mazliet atšķirīgi, bet tomēr ikdienā ir sastopami," viņa uzsvēra.

Izstāde Ozolaines tautas namā būs apskatāma līdz 2. martam, bet jau nākamajā diskusijā carnikavieši meklēs ''Skaņrades garu''.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti