Inga un Uģis Prauliņi atver Ērmaņu muižu kultūras notikumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau trīs gadus Alūksnes novada Malienā esošā Ērmaņu muiža, kur saimnieko arhitekte Inga Prauliņa un komponists Uģis Prauliņš, kļuvusi atvērta dažādiem kultūras pasākumiem. 26. jūlijā te pirmo reizi risināsies Etnonakts. Skanēs latviešu, lībiešu, igauņu un azerbaidžāņu etnomūzika, savukārt visu noslēgs jautri danči.

Etnogrupa "Vārpas" no Rīgas izpildīs Alūksnes novada Liepnas pagasta unikālos Liepnas balsus. Grupas muzikālās vadītājas Ilgas Reiznieces dzimtas saknes meklējamas tieši Liepnas pagastā. Julgī Stalte un Dāvis Stalts dziedās Kurzemes krasta lībiešu dziesmas.

Savukārt Igaunijas etnogrupa "Verska Naase" dziedās un spēlēs Setu zemes mūziku, iepriecinot ar pierobežas igauņu etnomuzicēšanas tradīcijām.

Oskara Patjanko kapela atskaņos 20.gadsimta sākuma mūziku. Viens no kapelas izmantotajiem instrumentiem ir slavenā "Ieviņa" - 20.gadsimta sākuma Vidzemes populārākais ermoņiku veids. Kapelā apvienojušies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas etnomuzikologi.

Etnonaktī uzstāsies arī dziedātāja Leila Alijeva, kura kopīgi ar domubiedriem izveidojusi muzikālo projektu "Baltās skaņas", kas sapludina divu kultūru kanonus - latviešu dainas ar azerbaidžāņu mugamu. 

Arhitekte Inga Prauliņa un komponists Uģis Prauliņš Alūksnes novada Malienā esošajā Ērmaņu muižā saimnieko kopš 2010.gada. Šī 19.gadsimta sākumā būvētā elegantā klasicisma stila ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, kas glābts no bojāejas un pamazām, rūpīgi tiek atjaunots, gādājot arī par šī nama garīgo saturu un rīkojot šeit koncertus un citus kultūras pasākumus.

Vaicāti, kurš kuru atrada - muiža Prauliņus vai arī Prauliņi - muižu, Inga Prauliņa teic: "Muiža bija tā, kas atrada mūs." Intervijā "Klasikai" abi stāsta, kā atgūts senais dzimtas īpašums un kā norit darbi pie tā atjaunošanas. Šogad aprit tieši 101 gads, kopš Ērmaņu muižā ienākuši Prauliņu senči - sākumā kā rentnieki, prasmīgi lauksaimnieki.

Muižas atjaunošana būšot ilgs process. Abi Prauliņi ir vienisprātis - svarīgāk muižu visupirms piepildīt ar saturu, savukārt materiālā atjaunotne lai nāk lēnām, toties pamatīgi.

"Māja bez satura nav māja. Viens nu gan - nekoncentrēsimies uz retumu vākšanu, te nebūs arī spa vai viesu māja. Drīzāk - kultūrmuiža. Tas, ko protam, ir tas, kā varam sarunāties ar cilvēkiem un dalīties priekā. Atmosfēra te ir kā itāļu villās, kur sienas nav krāsotas pārsimt gadu, taču atsmofēra - nesastīvināta," stāsta Uģis Prauliņš, kurš tikai nesen uzzinājis, ka pašas pirmās klavieres, kuras bērnībā spēlējis, nākušas tieši no Ērmaņu muižas.

"Turklāt mūs stiprina arheologu un vēsturnieku atzinums, ka šī muiža savulaik nav būvēta kā dzīvojamā ēka, bet gan bijusi paredzēta izklaides pasākumiem," teic Inga Prauliņa.

Intervijā "Klasikai" Inga un Uģis Prauliņi atklāj arī tālākos kultūrnotikumus, ko ieplānojuši Ērmaņu muižā: 3.augustā te viesosies latviešu izcelsmes kamerdziedātāja Ieva Manoni no Itālijas. Šajā pašā svētdienā Ērmaņu muižā tiks atklāta izcilā fotomākslinieka Gvido Kajona fotoizstāde "Portreti". 10.augustā vēlā vakara stundā Ērmaņu muižā skanēs "Zvaigžņotās nakts koncerts", kurā piedalīsies eksperimentāls džeza trio Uģis Prauliņš (taustiņinstrumenti), Edvīns Ozols (kontrabass) un Artis Orubs (sitamie instrumenti). 6.septembrī muižā notiks viens no Dzejas dienu pasākumiem kopā ar dzejnieku Guntaru Godiņu, savukārt gada nogalē Ērmaņu muižā ar renesanses mūziku uzstāsies ansamblis "Ludus".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti