Kultūras ziņas

Ērtas dzīvošanas mirklīši Dailes teātrī

Kultūras ziņas

Laikmetīgā māksla saņems atbalstu

Renovēs Rakstniecības un mūzikas muzeju

Iepazīstinās ar topošo Rakstniecības un mūzikas muzeja ekspozīciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rakstniecības un mūzikas muzejs pabeidzis darbu pie jaunās patstāvīgās ekspozīcijas "Dziesma" koncepcijas. Tā ceturtdien, 10.decembrī, tiks prezentēta muzeja telpās Pils laukumā Rīgā, kas pašlaik gaida rekonstrukciju.

Kā vēstīts, pašu jauno ekspozīciju dabā varēs iepazīt vien 2017.gadā, kad Rakstniecības un mūzikas muzejs atgriezīsies vēsturiskajās telpās. Par topošās ekspozīcijas vadmotīvu izvēlēta "Dziesma", kas apvieno rakstniecību un mūziku un caurvij ikvienu dzīvi, ietekmējot gan valsts, gan atsevišķu cilvēku likteņus.

Ekspozīcijas māksliniece ir Anna Heinrihsone, bet muzikālo noformējumu veido Jēkabs Nīmanis. Jaunā ekspozīcija 400 kvadrātmetru platībā vedīs apmeklētājus no bērnības cauri skolai un protestiem līdz Dziesmu svētkiem. Lielākā telpa topošajā ekspozīcijā būs veltīta valsts veidošanai.

"Caur dziesmu mēs izdzīvojam valsts tapšanas un atjaunošanas norises. Te būs iespēja televizorā apskatīties kādu fragmentu no raidījuma "Labvakar" un paklausīties dziesmas, kas tur bija. Tāpat [šajā telpā stāstīsim] arī par pirmsākumiem - flīģelis, uz kura varbūt Baumaņu Kārlis ir atskaņojis Latvijas valsts himnu. Vai varbūt pat komponējis. Katrā ziņā šis flīģelis viņam ir piederējis. Atmosfēra veidota kā dzīvoklī," par Latvijas valstij veltīto telpu topošajā Rakstniecības un mūzikas muzeja ekspozīcijā stāsta muzeja pārstāve Anita Smeltere.

"Man liekas, ka tas skaistais būtu, ja mēs varētu panākt to sajūtu, ka tā vēsturiskā lieta joprojām ir dzīva un nav tikai muzeja eksponāts. Ka tā joprojām var izraisīt tiešu emocionālu reakciju," jaunās ekspozīcijas muzikālā noformējuma vadmotīvu atklāj komponists Jēkabs Nīmanis.

Kā ziņots, ekspozīcija "Dziesma" iecerēta kā daudzpusīgs stāsts par Latvijas dziedāšanas tradīcijām cauri laikiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti