Stāsti

Pieaug bezvēsts pazudušo cilvēku skaits, vērojama tendence, ka cilvēki pazūd apzināti

Stāsti

Ierobežojumi putnu gripas draudu dēļ ietekmēs bioloģisko lausaimnieku produkcijas cenu

Granīta gabaliņi, puzles un buru šūšana: LNMM jaunās Ģimenes somas raisa lielu interesi

Granīta gabaliņi, puzles un buru šūšana - Mākslas muzeja jaunās Ģimenes somas raisa lielu interesi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Mazi bērni pasauli labprāt iepazīst caur tausti. Bet ko darīt muzejā, kur eksponātiem pieskarties nedrīkst? Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam (LNMM), šķiet, izdevies rast atbildi. Radītas Ģimenes somas, ko muzeja apmeklējuma laikā mazais viesis var likt plecos un no kabatām vilkt ārā uzdevumus, kas ļauj sadraudzēties ar muzeju sev tuvākajā veidā – caur spēlēm un tausti. 

„Ģimenes var saņemt šo somu mūsu informācijas punktā bez maksas uz to laiku, kamēr viņi ir muzejā,” stāsta Nacionālā mākslas muzeja Izglītības darba vadītāja Baiba Grīnberga. Viņa vedina aplūkot tumšzilo džinsa auduma mugursomu ar sarkanu sprādzi, kas labi ieraugāma uz muzeja baltās informācijas punkta letes. 

Vecākiem līdzi dod arī mazu papīra gidu somā atrodamajām spēlēm un uzdevumiem, piemēram, par skulptūrām, ainavām vai dzīvniekiem.

„To ģimene pēc tam var ņemt līdzi uz mājām, izkrāsot otrā pusē redzamo muzeja ēku un vēlreiz pārliecināties, vai ir izstaigājuši visus stāvus un visu redzējuši. Un pie reizes vecāki var arī gūt sev ierosmi, kā runāt ar bērniem par mākslu saistībā ar šiem uzdevumiem,” saka Grīnberga.

Visi uzdevumi saistīti ar ekspozīcijā redzamajiem darbiem. Piemēram, koka puzle, kas pievērš uzmanību cilvēku pozām gleznās.

Citā kabatā savukārt nelielas Vilhelma Purvīša gleznu reprodukcijas ar īpašu reljefu faktūru, kas ļauj sajust mākslinieka otas triepienus. „Šeit, piemēram, var sataustīt ļoti slaidos bērzus. Blakus sniegotajam un ledainajam ūdenim ir atkal cita faktūra, skuju kokiem – cita.”

Citi Ģimenes somas uzdevumi ļauj pēc taustes iepazīt granītu un marmoru, izmēģināt buru šūšanu vai trenēt aci uz mākslas darbu detaļām un telpiskumu.

Inga Rūtentāle ar ģimeni LNMM Ģimenes somas izmēģināja svētdienā un atceras, ka muzejs bijis bērnu pilns. Arī viņas sešus un divarpus gadus vecajiem puikām spēles gājušas pie sirds:

„Bērns taču visu grib aiztikt ar rokām, bet muzejā to nedrīkst. Un ir diezgan grūti divgadīgam un sešgadīgam to ieskaidrot.

Un bija interesanti, ka Ģimenes somā varēja, piemēram, aptaustīt vairākus akmens gabaliņus, lai nebūtu jāaiztiek īstā skulptūra. Varēja ar pirkstu pataustīt, kāds ir apstrādātais, kāds neapstrādātais materiāls. Un tas jau ir vecāku ziņā – to izstāstīt. Noteikti Ģimenes soma komplektā ar vecāka paskaidrojumu strādā vislabāk.”

„No muzeju profesionāļu viedokļa šī ideja un arī izpildījums ir lielisks, un es sagaidītu, ka daudz vairāk Latvijas muzeju ieviestu šādus produktus ģimenēm,” saka Ineta Zelča-Sīmansone, domnīcas „Creative Museum” vadītāja. Viņasprāt, ir apsveicami, ka muzeji arvien vairāk piedāvā ģimenēm ar bērniem ekskursijas un radošās darbnīcas, bet svarīgi strādāt arī pie individuālā piedāvājuma.

„Ir labi, ja strādā abas metodes un ka arī apmeklētājs individuāli jebkurā sev vēlamā laikā var saņemt šo kvalitatīvo informāciju no muzeja, aizejot ar pusaudžiem un paņemot „Muzeja detektīvu” vai ar mazākiem bērniem izmantojot šīs spēles.

Būtu labi, ja nākamais solis būtu piedāvājums arī tīņiem un jauniešiem,” norāda Zelča-Sīmansone.

Strādāt tieši pie jauniešu programmām šogad apņēmies arī Nacionālais mākslas muzejs. Savukārt Ģimenes somu interesentiem vērts likt aiz auss, ka par to lietošanu papildus nav jāmaksā, taču brīvdienās lielā pieprasījuma dēļ uz tām var būt jāpagaida. Nopirkt šīs somas vai to saturu pagaidām nav iespējams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti