Fotostāsts: Daukšas - Aspazijas bērnība Zemgales plašumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gadā iepazīstinām ar abu dzejnieku memoriālajām vietām Latvijā un to, ko tajās var redzēt.

Aspazijas dzimtās mājas “Daukšas” Jelgavas novada Zaļenieku pagastā ir varena sarkanu ķieģeļu māja plašo Zemgales līdzenumu vidū. Aspazija te dzīvoja līdz ģimnāzijas gadiem, bet šodien “Daukšas” ir privātīpašums, kurā saimnieki iekārtojuši Aspazijas memoriālo istabiņu. To var aplūkot pēc iepriekšējas pieteikšanās.  

Aspazijas memoriālā istaba izveidota “Daukšu” mājas otrajā stāvā, uz kuru ved koka kāpnes. Saimnieki – Madlēnas un Tālivalža Bratkus ģimene – to izveidoja pēc mājas iegādes pirms vairāk nekā 10 gadiem. Astoņdesmito gadu beigās šeit jau bija neliels muzejs, bet deviņdesmito gadu sākumā māju atguva iepriekšējie īpašnieki, un no kādreizējā muzeja iekārtojuma nekas nav saglabājies.

Autentiskas lietas no Aspazijas bērnības te nav saglabājušās, bet istabiņā radīta 19.gadsimta beigu vide. Mēbeles un citi priekšmeti ir saimnieku pašu gādāti vai uzdāvināti – gan mazā gultiņa, gan senatnīgie plaukti, krēsli un kumode.

Uz plaukta gultiņas galvgalī stāv Aspazijas mātes foto.  Aspazija lūdza mātei uzņemt šo fotogrāfiju, kad dzīvoja trimdā Kastaņolā, Šveicē. 

Kumodes atvilktnēs iegūluši istabiņas lielākie dārgumi – smalki izšūti krekli, blūzes un apakšsvārki no 19.gadsimta beigām un 20.gadsimta sākuma. 

No Aspazijas istabiņas loga paveras skats uz plašajiem Zemgales līdzenumiem un dīķi, kurā mazā Elza sešu gadu vecumā iekritusi. Viņu esot izdevies izglābt, tikai pateicoties kaķa nelabajai ņaudēšanai, kas brīdinājusi mājiniekus.

Grāmatu par “Daukšu” vēsturi sarakstījis mājas vēlāko īpašnieku – Paulu dzimtas – pēctecis Pēters Pauls, Šveices pilsonis, kurš bērnībā te vēl pavadījis pirmskara vasaras. 

Neiztrūkstoša ekspozīcijas daļa ir Aspazijas literārie darbi un grāmatas par dzejnieci. Plauktā glabājas arī kāds pavisam netradicionāls eksponāts – kauli, kas, iespējams, piederējuši Aspazijas mīļotajam bērnības kaķim. Saimnieki tos uzgājuši pie mājas būvdarbu laikā. 

Lielās “Daukšu” mājas otrais stāvs vēl ir remonta gaidās. Padomju gados mājā sadzīvoja astoņas ģimenes, un vēsturiskais iekārtojums mājā netika saudzēts. Iespējams, nākotnē te varētu iekārtot istabiņas viesiem.

“Daukšu” māja šovasar tiks pie jaunas verandas, kas top ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Caur šo verandu ved ceļš uz Aspazijas memoriālo istabiņu. 

Līdzās dzīvojamajai mājai no Aspazijas bērnības laika “Daukšās” saglabājusies viena saimniecības ēka, pārējās gadu gaitā nojauktas. Saimnieki sapņo nākotnē atjaunot arī šo ēku un, iespējams, iekārtot te telpas konferencēm, izstādēm vai citiem pasākumiem. 

Uz visām pusēm no “Daukšām” paveras skats uz Zemgales līdzenumiem un ļauj iztēloties iedvesmojošo vidi, kādā nākamā dzejniece Aspazija vadīja savas bērnu dienas. Dzejnieces jubilejas gadā saimnieki te cer sarīkot pasākumu ar novada bērnu dalību – Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas teātris iestudējis Raiņa un Aspazijas dzeju, bet 4.sākumskolas zēnu koris iedziedājis albumu ar Aspazijas un Raimonda Paula dziesmām.

Par to, ka skaistajā ķieģeļu namā reiz mitusi Aspazija, liecina gan piemiņas plāksne pie mājas sienas, gan tuvējās autobusa pieturas nosaukums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti