Eiropas kultūras galvaspilsēta 2019.gadā būs Plovdiva

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

2019. gadā pirmo reizi Eiropas kultūras galvaspilsētas godā būs Bulgārijas pārstāve – Plovdiva. 

Līdz finālam nokļuva vēl trīs pilsētas – galvaspilsēta Sofija,  Varna un  Veliko Tarnova, taču autoritatīvā starptautiskā žūrija, novērtējot padarīto un arī iecerēto, izvēlējās Plovdivu.

Pirms trim gadiem ar pašvaldības atbalstu izveidotais sabiedriskais fonds “Plovdiva - 2019” izstrādāja idejisko koncepciju ar devīzi “Kopā”, kuras mērķis ir apvienot caur kultūras prizmu pilsētas iedzīvotājus un viesus, kas pārstāv visdažādākās paaudzes, tautības un reliģijas. Programmas ietvaros organizēs vairākus pasākumus -  būs Plovdivai veltīta 10 dienu dokumentālā kinopanorāma, Vecpilsētas svētki, Upes un pakalnu festivāls, interaktīva instalācija “Mana mīļotā mūzika” un citas kultūrakcijas.

Pēc organizatoru ieceres,  “kopā” nozīmē arī vēsturiskās atmiņas integrāciju un vīziju par attīstību nākotnē. Plovdiva ir atzīta par vecāko joprojām apdzīvoto pilsētu  Eiropā - pirmās apmetnes tās teritorijā parādās 6000 gadu pirms mūsu ēras. Turpmākajos gadsimtos  tajā harmoniski savijas senās Romas, Grieķijas un Trāķijas kultūrslāņi.



Pēc  mēra Ivana Toteva domām komisijas galvenais arguments par labu Plovdivai bijis pilsētas izkoptās kultūras tradīcijas, organizatoru sagatavotība un vienlaikus arī reālā pieeja konkursam. Savu lomu nospēlēja arī plašais sabiedrības un radošo profesiju pārstāvju atbalsts.

„Tā ir atzinība par darbu, ko veikusi administrācija, visi Plovdivas iedzīvotāji. Varam lepoties ar savu pilsētu, taču apzināmies, ka atbildība ir liela,” saka Totevs.

Plovdivas izvēli apsveica arī izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes lietu eirokomisāre Andrula Vasiliu un izteica pārliecību, ka iniciatīva dos iespēju ne tikai uzlabot pilsētas infrastruktūru un nodrošināt vairākas ekonomiskas un sociālas priekšrocības, bet arī pilnīgāk novērtēt mūsu kontinenta kultūras vēsturi, bagātību un daudzveidību.

Būt par  kultūras galvaspilsētu ir nacionāla ideja, iespēja parādīt Bulgārijas pozitīvo seju  Eiropai un visai pasaulei. Organizatoru plānos ietilpst izveidot modernas atpūtas vietas un brīvdabas skatuves, kā arī sadarbība ar biennālēm Stambulā, Salonikos un Bukarestē. Īpaša uzmanība veltīta vairākiem projektiem, kas saistīti ar kirilicas izmantošanu un Stolipinovas rajona attīstību, kur kompakti dzīvo romi.

Tuvākajos gados tiks restaurēti vairāki pilsētas kvartāli, izbūvētas kājāmgājēju zonas, organizēti festivāli un akcijas. Tā kā 2019.gadā Plovdiva būs vēl labāka vieta, kur dzīvot, strādāt, audzēt bērnus un būt laimīgiem.

Kultūras galvaspilsētas budžetam  paredzēti vairāk nekā 22 miljonu eiro, no kuriem 7,3 miljonus nodrošinās pašvaldība, bet 10 miljoni būs no valsts budžeta. Reģionālajiem projektiem, kuros piedalās citas apdzīvotas vietas, paredzēti papildu līdzekļi. Kultūras ministrijas ietvaros tiks izveidota speciāla darba grupa, kas strādās kopā ar pilsētas administrāciju un fondu “Plovdiva 2019”.

Plovdivas iedzīvotāji priecīgo notikumu atzīmēja atbilstoši devīzei   “Kopā” -  ar vērienīgu koncertu,  galdiem 500 metru garumā un bezmaksas vīnu.

Pirms dažām dienām kļuva zināma arī otra pilsēta, kas kopā ar Plovdivu būs Eiropas kultūras galvaspilsēta 2019.gadā –– Itālijas pārstāve  Matēra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti