Dace Melbārde Briselē iepazīstina ar Latvijas prezidentūras prioritātēm kultūras nozarē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Otrdien, 25.novembrī, Eiropas Savienības (ES) Izglītības, jaunatnes, kultūras un sporta ministru padomes sanāksmē Briselē kultūras ministre Dace Melbārde iepazīstināja ES dalībvalstu pārstāvjus ar Latvijas prezidentūras prioritātēm kultūras nozarē un audiovizuālajā jomā.

"Kultūra ir gan labklājības veicinātāja, gan piederības sajūtas veidotāja un iedvesmas avots pozitīvām pārmaiņām - ar šādu pārliecību esam veidojuši Latvijas prezidentūras prioritātes kultūrpolitikā," uzrunā ES dalībvalstu ministriem norādīja Dace Melbārde.

Ministre uzsvēra, ka viens no Latvijas uzdevumiem ir padziļināt sabiedrības izpratni par kultūru ne tikai kā izaugsmes līdzekli un instrumentu, bet arī kā attīstības mērķi - kultūru kā vērtību pašu par sevi. Attieksme pret kultūru kā mērķi raksturo intelektuāli un emocionāli attīstītu civilizāciju, un tas ir būtisks priekšnoteikums Eiropas kultūras daudzveidības saglabāšanā. Tādēļ Latvijas prezidentūras laikā tiks veicināta kultūras un radošo industriju pozitīvā ietekme inovāciju, ekonomikas un vides ilgtspējas, kā arī sociālās iekļaušanas nodrošināšanā.

Par šo tēmu 2015.gada martā Kultūras ministrija sadarbībā ar Eiropas Komisiju Rīgā organizēs starptautisku konferenci, kas norisināsies ikgadējās Radošās darbības nedēļas "Radi!" laikā. Tāpat šajā nedēļā paredzēta otra starptautiska konference par to, kā nodrošināt kultūras mantojuma, mūsdienu arhitektūras un dizaina mijiedarbību, vienlaikus saglabājot vēstures liecības un sekmējot kvalitatīvas dzīves telpas attīstību.

Audiovizuālajā jomā Latvijas prezidentūra uzsvērs nepieciešamību no jauna pārdomāt Eiropas pieeju audiovizuālajam saturam digitālajā laikmetā, jo tehnoloģiju attīstība, globālā konkurence un pašreizējā ģeopolitiskā situācija radījusi jaunus izaicinājumus informatīvajai telpai.

"Šobrīd vairāk nekā jebkad ir nepieciešams diskutēt par iespējām, kā nodrošināt līdzsvaru starp Eiropas pamatvērtībām - vārda un izteikšanās brīvību un Eiropas informācijas telpas aizsardzību, nepazaudējot direktīvas pamatmērķus - veicināt Eiropas audiovizuālās industrijas konkurētspēju un Eiropas darbu izplatību," ES ministru sanāksmē Briselē norādīja ministre.

Lai šo tēmu aktualizētu, Kultūras ministrija sadarbībā ar Eiropas Komisiju un Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP) Latvijas prezidentūras ietvaros organizēs starptautisku konferenci par Eiropas audiovizuālo mediju tirgus stiprināšanu.

Kā vēstīts, sākot ar 2015.gada 1.janvāri pirmo reizi vēsturē Latvija būs prezidējošā valsts ES Padomē. 2015.gada otrajā pusē šo pienākumu pārņems Luksemburga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti