Kultūra

Arhitekts Arno Heinrihsons izdod grāmatu "Georgs"

Kultūra

Kino centrs rūpīgi plāno Latvijas simtgades filmu pirmizrādes

Kultūras žurnāls "Literatūra. Teātris. Kino"

Ceļu pie lasītājiem sāk kultūras žurnāls «Literatūra. Teātris. Kino»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ceļu pie lasītājiem sāks jauns kultūras žurnāls „Literatūra. Teātris. Kino”. Šāda izdevuma, kurā vienkopus pieejama informācija par vairākiem mākslas žanriem, ilgu laiku Latvijā nav bijis, un jaunā žurnāla veidotāji vēlas aizpildīt šo nišu. Žurnālu veido gados jaunu redaktoru komanda, kurai ir savs – svaigs un atšķirīgs redzējums uz Latvijas kultūras dzīvē notiekošo. 48 lappušu biezais žurnāls iznāks vienu reizi mēnesī un sākotnēji būs pieejams tikai abonēšanā.

„Mācoties tas bija sapnis, kaut kāds ideāls, uz ko tiekties tālēs zilajās, varbūt kaut kad mūžā izdosies… Un šobrīd, jā, izdevās satikt cilvēkus, kuri bija ar mieru ieguldīt, un, jā, tas iznāk." - Jaunā žurnāla galvenā redaktore Agnese Ērgle atklāj, ka daudzpusīga kultūras žurnāla veidošana viņai bijis sapnis kopš studijām Kultūras akadēmijā, kur viņa savulaik ieguva maģistra grādu kultūras teorijā. Sapnis piepildījies pēc aptuveni 10 gadiem žurnālistikā, kur viņa darbojusies dažādās nozarēs.

Jaunais izdevums top par privātiem līdzekļiem bez līdzfinansējuma no valsts vai kādiem citiem avotiem,

un Agnese atzīst, ka tas ir liels risks un izaicinājums, bet viņu motivē pārliecība par šāda žurnāla nepieciešamību:

„Ziņas par kultūras jaunumiem un notikumiem ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē parādās nedaudz vienā medijā, nedaudz otrā, nedaudz trešā, bet regulāra izdevuma, kurā informācija būtu pieejama vienkopus, Latvijā nav, un nav jau kopš seniem laikiem. Un tādēļ mēs nolēmām, ka jāmēģina šī niša aizpildīt."

Tieši šīs trīs nozares – literatūra, teātris un kino – izraudzītas tādēļ, ka savā dziļākajā pamatā tās visas balstās uz rakstīto vārdu, ko lietot, izkopt un attīstīt ir ļoti svarīgs mūsu uzdevums – uzskata Agnese Ērgle.

Žurnālā varēs uzzināt jaunumus katrā no nozarēm, būs lasāmas intervijas, raksti ar vēsturisku kontekstu, tiks publicēta jaunākā dzeja, prozas fragmenti un citi darbi.

Komandā kā redaktores strādā katrā nozarē jaunas speciālistes, tādēļ žurnāls sola atšķirīgu redzējumu no tā, ko jau varam izlasīt citviet.

Agnese Ērgle: „Mūsu pieredzējušo cilvēku viedokļus mēs varam lasīt vairākos medijos – gan internetā, gan drukātā veidolā, bet mēs meklējām tiešo tāpēc tādu redakciju, kas sniegtu savu – jaunu cilvēku – skatījumu uz notiekošo Latvijas kultūrā. Viņiem ir tā ziņkāre, viņiem ir tā vēlēšanās urķēties, meklēt, saprast un atrast likumsakarības, un tas ir tas interesantais."

Pirmajā – janvāra numurā –, piemēram, varēs izlasīt sarunu ar dzejnieku Knutu Skujenieku, iepazīties ar pētījumu par jūgendstila ietekmi Kārļa Skalbes darbos, sekot līdzi populārāko teātra blogeru diskusijai par Spēlmaņu nakts godalgotajām izrādēm, kā arī iedziļināties filmas „Melānijas hronika” analīzē.

Jaunā žurnāla iznākšanu kā priecējošu faktu raksturo Stradiņa universitātes Komunikācijas studiju katedras pasniedzēja Ilva Skulte, atzīstot, ka tas ir arī liels izaicinājums un uzdrošināšanās no izdevēju un veidotāju puses.

Arī interneta laikmetā šādam drukātam izdevumam ir vieta, taču tās pastāvēšana atkarīga no vairākiem būtiskiem faktoriem.

Ilva Skulte: „Man liekas, ka nav ne vainas tajā, ka tas ir tieši materiālā formā, ko var turēt rokā, jo tomēr ir mediju specifika. Internetā ir sava specifika – mēs tur lietojam informāciju ātri, mēs tur „informējamies”, nevis, piemēram, kaut kādā noteiktā situācijā mājās to izbaudām kā lasīšanas procesu. Tā kā

tādam izdevumam vieta varētu būt, tikai jautājums – cik precīzi paši izdevēji ir noformulējuši to, kādu auditoriju viņi vēlas sasniegt, ar ko par ko viņi vēlas runāt un tamlīdzīgi."

Jaunajā žurnālā par visinteresantāko Ilva Skulte uzskata triju kultūras jomu apvienojumu:

„Man vispār liekas – tas, kā visu laiku pietrūkst, ir starpdisciplinaritāte. Tas arī attiecas uz mākslas vērtēšanas, domāšanas, attīstīšanas jomu, ka ir pietiekami norobežotas tās sfēras, bet cilvēks, kurš nav saistīts ar kādu konkrētu mākslas nozari, viņš jau domā plašāk, viņš īstenībā domā starpnozariski. Un to varētu piedāvāt šis izdevums."

Jaunā kultūras žurnāla „Literatūra. Teātris. Kino” pirmais – janvāra – numurs nāks klajā jau šonedēļ. Tas iznāks reizi mēnesī, un sākotnēji to būs iespēja tikai abonēt un saņemt pa pastu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti