Baltijas Asamblejas balvu mākslā iegūst Alvis Hermanis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Saeimā vērtējot Baltijas Asamblejas (BA) balvas kandidātus, 25.septembrī starptautiska žūrija nolēma 2014.gada balvu mākslā piešķirt Jaunā Rīgas teātra (JRT) režisoram Alvim Hermanim par radošajiem sasniegumiem, uzvedot virkni izrāžu, jo īpaši par lugu „Oblomovs”, lsm.lv pavēstīja Saeimas pārstāvji.

BA balvu literatūrā saņems igauņu rakstnieks Pēters Sauters (Peeter Sauter) par noveli „Neatstāj mani vienu” (2012).

Savukārt balva zinātnē tiks habilitētajam profesoram Dr.Jozam Vidam Gražulevičam no Lietuvas par augstiem sasniegumiem materiālķīmijā un inženierzinātnēs, kā arī par aktīvo sadarbību ar pārējo Baltijas valstu zinātniekiem izpētes projektu izstrādē un īstenošanā.

Plānots, ka balvas laureātiem pasniegs gadskārtējā BA sesijā, kas norisināsies 24. un 25.oktobrī Igaunijas galvaspilsētā Tallinā. Katras balvas apjoms ir 5000 eiro.

Žūrijas sastāvā bija deviņi literatūras, mākslas un zinātnes eksperti no Igaunijas, Lietuvas un Latvijas.

BA balvai literatūrā šogad bija izvirzīta rakstnieku grupa „Orbīta”par mūsdienīgu un interaktīvu literatūras prezentāciju radošajos projektos un lietuviešu rakstnieks Romualdas Granauskas par īsajiem stāstiem „Izraidītie”  (2013), garo stāstu „Svēto dzīves” (2013) un garo stāstu un esejām „Trešā dzīve” (2014).

Mākslā uz balvu pretendēja arī igauņu māksliniece Merike Estne un diriģents Modests Pitrens (Lietuva) par radošajiem centieniem, kas stiprina Baltijas valstu kultūru radošo mijiedarbību.

Savukārt zinātnē bija izvirzīts arī igauņu vēsturnieks Killo Arjakass par monogrāfiju „Kad mazs bija liels. Baltijas ceļam 25”  (2014).

Jau vēstīts, ka Baltijas Asamblejas 2013.gada balvu zinātnē saņēma Latvijas pārstāve Renāte Blumberga par pētījumu kopu, kas veltīta lībiešu vēsturei un kultūrvēsturei.

Nacionālās žūrijas pārstāve, literatūrkritiķe, tulkotāja un filosofe Ieva Kolmane telefonsarunā Latvijas Radio norādīja, ka žūrijai bijušas grūtības atrast pienācīgu kandidātu Latvijas zinātnē, kas pretendētu uz balvu.

Es ļoti labprāt gribētu rosināt gan mūsu literatūras, gan mākslas institūcijas, bet jo īpaši zinātniekus paturēt prātā, ka atliek pieteikt kādu vērtīgu darbinieku, lai Latvijas vārds izskan arī zinātnē pietiekami spēcīgi," aicina Kolmane.

BA balva ir dibināta 1994.gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki. 2012.gada BA balvu literatūrā saņēma Aivars Kļavis par tetraloģiju „Viņpus vārtiem”. Balva mākslā tika piešķirta mākslinieku grupai „Visual solutions” no Igaunijas par mākslinieciskajiem sasniegumiem, kas veicina Igaunijas, Latvijas un Lietuvas mākslas telpas apvienošanu vienotā diskusiju forumā. Savukārt balvu zinātnē saņēma habilitētais profesors Aļģis Petrs-Piskarsks no Lietuvas par progresīviem lāzerfizikas un nelineārās optikas pētījumiem, inovatīvu lāzerinstrumentu izstrādi un auglīgu starptautisko sadarbību Eiropas un pasaules mērogā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti