Želve: Nevienam režisoram šobrīd nav tāda režijas pasaule kā Fransuā Ozonam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Skatoties franču režisora Fransuā Ozona filmas vienkārši redzams, ka tas ir ļoti labs autorkino un tieši Ozonam raksturīgā režijas pasaule, kāda nav šobrīd nevienam citam režisoram, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" uzsverkino eksperte Kristīne Želve, piesakot Fransuā Ozona filmu “Jaunā draudzene”, kura piedzīvos Latvijas pirmizrādi 19. novembrī.

Kristīne Želve uzskata, ka „Jaunā draudzene” ir no tām filmām, kuru saturu nevajadzētu iepriekš stāstīt, lai filma saglabātu iespēju pārsteigt. Tāpat eksperte cenšas gaisināt bažas, ka Ozona kā skandaloza režisora un viņa jaunās filmas kā skandaloza kinodarba pieteikšana varētu nobiedēt mūsu konservatīvo publiku.

„Es varu, liekot roku uz sirds, teikt, ka skatījos šo filmu ar ārkārtīgi lielu prieku un sajūsmu, jo Ozons runā par aktuālām tēmām. Viņš runā par identitātes jautājumiem. Par partnerattiecību jautājumiem. Par drosmi būt pašam. Tas viss, protams, ir seksuālā kontekstā, bet viņš to dara ārkārtīgi viegli. Viņš to dara kičīgi. Viņš to dara šarmanti. Viņš to dara smieklīgi. Tai pašā laikā šai filmai ir dubultie slāņi. Tu vari skatīties trilleri un drebošu sirdi gaidīt, kas tur notiks un kā tur beigsies, un tai pašā laikā vari nodarboties, ja vēlies, ar ārkārtīgi filozofiskiem jautājumiem par to, kāda tad ir cilvēka identitāte un cik mēs katrs esam vīrietis, sieviete vai galu galā cilvēks,” skaidro Želve.

Kino eksperte atzīst, ka Ozons ir slavens ar to, ka taisa hibrīdžanrus, taču viņš ir ārkārtīgi stabils režisors.

Tu vienkārši redzi, ka tas ir ļoti labs autorkino, tieši Ozonam raksturīgā režijas pasaule, kāda nav šobrīd nevienam citam režisoram,” uzsver Želve.

Jau vēstīts, ka 19. novembrī plkst. 19 kinoteātrī “Splendid Palace” pirmizrādi Latvija piedzīvos Fransuā Ozona jaunākais kinodarbs - filma “Jaunā draudzene”. Filmas seanss ir Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) ieskaņas pasākums, turklāt visi 19. novembrī festivāla ieskaņas seansa laikā savāktie līdzekļi tiks novirzīti Baltinavas kultūras nama kino izrādīšanas iespēju uzlabošanai, lsm.lv pavēstīja festivāla rīkotāji.

Filma “Jaunā draudzene” ir trāpīgs Eiropas vidusšķiras portretējums, kas ārēji nevainojamā pasaulē spēj pamanīt cilvēku savstarpējo attiecību maldus, apslēptākās ilgas, vēlmi pārkāpt robežas. Klēra (Ainaisa Demustjē) ļoti pārdzīvo savas labākās draudzenes nāvi – viņas bijušas tuvas kopš bērnības, kopā pieaugušas un pat vienlaicīgi apprecējušās. Tikmēr bēdu nomāktais atraitnis (Romēns Duriss) piedāvā Klērai interesantu veidu kā cīnīties ar sērām...

Visi 19. novembrī festivāla ieskaņas seansa laikā savāktie līdzekļi tiks novirzīti Baltinavas kultūras nama kino izrādīšanas iespēju uzlabošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti