Toronto kinofestivāla galvenā balva filmai par «Enigmas» uzlauzēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

38.Toronto kinofestivāla galvenā - skatītāju simpātiju balva piešķirta norvēģu režisora Mortena Tilduma biogrāfiskajai kara drāmai „The Imitation Game”, kurā stāstīts par britu matemātiķi un kriptogrāfu, vācu šifrēšanas mašīnas „Enigma” kodu atšifrētāju Alanu Tjūringu.

Tjūringu filmā atveido populārais britu aktieris Benedikts Kamberbačs. Filmā piedalās arī Keira Naitlija, Metjū Gūds un citi.

Filma nonāks uz kinoteātru ekrāniem novembrī.

1940. gada sākumā Tjūringa vadītā grupa izveidoja dešifrēšanas automātu „Bombe”, kurš ļāva atšifrēt vācu gaisa spēku "Luftwaffe" šifrētās radioziņas. Pēc pusgada viņa grupai izdevās atšifrēt jūras spēku "Kriegsmarine" šifru kodus. 1943. gadā ar skaitļošanas mašīnas "Colossus" palīdzību Tjūringa grupai izdevās atšifrēt virkni vērmahta radiopārraižu ziņojumu šifrēšanas kodus. Centrs nodarbojās arī ar poļu kriptogrāfa Mariana Rejevska 1938. gadā izstrādātā šifrēšanas algoritma pilnveidošanu, kas rezultātā ļāva atšifrēt vācu labākās šifrēšanas mašīnas "Enigma" kodus.

Lai arī atšķirībā no citiem festivāliem Toronto filmu festivālā balvu saņēmējus nosaka skatītāju balsojums, tiek uzskatīts, ka Toronto ir viens no indikatoriem veiksmei ASV Kinoakadēmijas „Oskaru” pasniegšanā. Starp pēdējā laikā "oskarotajām" filmām, kuras saņēmušas balvu Toronto festivālā, ir "12 gadi verdzībā", "Karaļa runa" un "Graustu miljonārs".

Pilnu Toronto kinofestivāla laureatu sarakstu skatieties šeit!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti