Kultūras ziņas

Andra Vecumnieka simfonijas pirmatskaņojums

Kultūras ziņas

Mocarts, Juha Kangass un "Sinfonietta Rīga"

Sāk uzņemt filmu par Žani Lipki

Top filma par Žani Lipki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šonedēļ uzsākta režisora Dāvja Sīmaņa jaunākās filmas “Puika ar suni” filmēšana. Filmas notikumi risinās vācu okupācijas laikā Rīgā. Tās  galvenais varonis Žanis Lipke slēpnī savas mājas pagalmā, no nāves izglāba 50 ebrejus. Tieši 27. janvārī filmēšanas grupa filmēja ainu, kurā Lipkes sētā ielaužas policija, jo tai radušās aizdomas ka Lipke slēpj vajātos ebrejus.

Filmas stāstu, kas veidots pēc Ineses Zanderes topošās grāmatas motīviem par Žani Lipki, režisors Dāvis Sīmanis ar savu radošo komandu un filmu studiju “Mistrus Media” iecerējis veidot kā precīzu vēstures notikumu rekonstrukciju. Situācija Latvijā Otrā pasaules kara pirmajos gados un holokausts līdz šim tikusi maz atspoguļota.

"Tēma, kas Latvijā nemaz nav tik  ļoti izrunāta. Gan čeka veikusi interpretācijas un uzslāņojumus, kuriem daudzi ir noticējuši," saka filmas producents Gints Grūbe. "Tieši šis holokausta periods Latvijā vispār nav filmēts un atspoguļots līdz šim. No tā viedokļa tā ir pirmā reize, kas prasa arī papildu iedziļināšanos no visiem."

Lielas pūles filmas veidotājiem bija atrast līdzīgu vietu Žaņa Lipkes mājai Ķīpsalā.

Filmas māksliniecei Kristīnei Jurjānei būtiski bija izveidot autentisku vidi, par paraugu ņemot Lipkes muzejā atrastās fotogrāfijas.

"Liela palīdzība nāca no Žaņa Lipkes muzeja, kas pilnībā atvēra savus arhīvus un deva mums skatīt. Piemēram, tāda sīka detaļa, ko mēs šodien filmēsim - Žaņa Lipkes auto vadītāja apliecība no Latvijas laika, kas tiešām tāda arī bija, kā tagad filmā mums būs," stāsta filmas māksliniece.

Filmēšanas laukumā manāma spriedze, jo rit tikai otrā filmēšanas diena. Aina ir sarežģīta un emocionāli smaga. Uztraucies ir gan Žaņa Lipkes atveidotājs Artūrs Skrastiņš, suņu puika Ļutiks un jaunākais filmas aktieris Matīss Kipļuks, kas tēlo Lipkes dēlu Zigi.

"Šī filma tomēr ir stāsts par varoni, par vienu normālu, sakarīgu latviešu cilvēku, kurš veica patiešām lielas lietas kara laikā, pats varbūt arī nemaz neapzinoties, bet tikai tāpēc, ka tā viņš uzskata par pareizu. Šādu varoņu jau nav tik daudz," skaidro Grūbe.

Filma “Puika ar suni” tiek veidota Latvijas Nacionālā Kinocentra organizētās filmu programmas “Latvijas simtgade” ietvaros. Uz kino ekrāniem filma varētu nonākt nākamā gada pavasarī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti