Rīta Panorāma

Intervija ar Kasparu Gorkšu

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Artūru Manguli

Sākas 19. Starptautiskais filmu festivāls 2ANNAS

Sākas starptautiskais īsfilmu festivāls «2 Annas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kinoteātrī "Splendid Palace" 17.oktobra vakarā tiks atklāts ikgadējais starptautiskais īsfilmu festivāls "2 Annas", kas piedāvās teju 50 filmu programmu ar aptuveni 250 īsfilmām. Festivāla tēma šogad ir "Robežu pārkāpšana", kas nozīmē, ka skatēm atlasītas filmas, kas pārkāpj gan žanru, gan saturiski ierastās robežas.

Festivāls "2 Annas" 17.oktobrī tiks atklāts ar šausmu filmu klasiku - vācu režisora Roberta Vīnes mēmo filmu "Doktora Kaligari kabinets". Tā uzņemta 1920.gadā un ir ļoti spilgts ekspresionisma paraugs, kas atstājis neizdzēšamas pēdas kino vēsturē.

Roberts Vīne neapšaubāmi savulaik bijis robežu pārkāpējs, tādēļ šī atklāšanas filma labi sasaucas ar festivāla kopējo tematiku. Tā tiks risināta kopumā 47 filmu programmās, ietverot visdažādākos īsfilmu veidus un žanrus. Festivāls arī atklās, ka savos jaunākajos veikumos režisori izvēlas runāt par ļoti aktuālām tēmām, kas ietver pārdomas par demokrātijas virzību, patērētājsabiedrības būtību, moderno medicīnu un arī karu.

Starptautiskās konkursa programmas ir kā tāds īsts laikmeta spogulis. Ļoti aktuālas tēmas un vizuālā valoda. Mēs programmā iekļautās filmas veiksmīgi varējām sadalīt piecās sadaļās: "Meitenes, aiziet!", "Dzīves spēle", "Bērnība", "Kādai jābūt pasaulei" un "Mūžīgais nemiers"," stāsta festivāla programmu direktore Anna Veilande Kustikova.

No Serbijas, piemēram, konkursā piedalās animācijas īsfilma "Trušu zeme", kuras galvenie varoņi ir spilgti rozā bezsmadzeņu truši, kuri savu dzīvi vada, katru dienu balsojot brīvās un demokrātiskās vēlēšanās, un ir laimīgi pilnīgi par visu.

Vairākās programmās pārstāvēti arī Latvijas īsfilmu veidotāji, un īpaši interesanta solās būt programma "Latvijas robežpārkāpēji". Tas būs vēsturisks atskats, ko veidojusi kino žurnāliste Kristīne Matīsa. Filmu programmu viņa sadalījusi četros seansos.

"Pirmie robežu pārkāpēji Latvijas kino kontekstā ir dokumentālā poētiskā kino veidotāji. Šis kino savulaik sākās kā jauna parādība gan tehniskā, gan jaunas domāšanas ziņā, ienākot jaunai paaudzei," norāda Kristīne Matīsa.

Otrs seanss būs veltīts Hercam Frankam, jo teju katrs no viņa darbiem ir kādu robežu pārkāpšana. Spilgts piemērs ir filma "Augstākā tiesa", kuras centrā ir uz nāvi notiesāta noziedznieka grēksūdze. Filma "Augstākā tiesa" savulaik uzjundīja ļoti karstas ētiskas dabas diskusijas, tāpat kā arī citi Herca Franka darbi.

Trešais seanss būs veltīts Lailai Pakalniņai, kas arī ir radikāla parādība dokumentālajā kino, bet ceturtais - Latvijas spēles īsfilmām. To vidū būs arī Rolanda Kalniņa savulaik aizliegtā filma "Piejūras klimats".

"Šī ir tāda parādība Latvijas kino vēsturē, ka, ja tā būtu realizēta, mūsu Latvijas kino būtu izvērties daudz citādāks - daudz brīvāks, krāsaināks. Toreiz Rolands Kalniņš mēģināja "ievazāt" padomju sociālisma reālisma diezgan garlaicīgajā kopainā kaut ko pārsteidzoši drosmīgu. Groteskas žanru un nosacītu stilizāciju. Tas ir tāds ārprāts, ka, protams, pusē šo filmu "aiztaisīja ciet" un neko tādu vairāk neļāva. Līdz ar to arī visi latviešu "kinošņiki" saprata, ka arī viņiem neko tādu neļaus," skaidro Kristīne Matīsa.

Kā vēstīts, īsfilmu festivāla "2 Annas" bagātīgā filmu programma būs skatāma piecās Rīgas vietās no 17. līdz 26.oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti