«Riga IFF» sākas ar Zigmāra Jaujas izstādi «Zudušos kinoteātrus meklējot»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ceturtdien, 15.oktobrī, sāksies otrais Rīgas Starptautiskais kinofestivāls, piedāvājot ļoti vērienīgu programmu – vairāk nekā 80 filmu 10 dienās. Kinoseansus papildinās vēl citi notikumi, un viens no tiem būs Zigmāra Jaujas izstāde „Zudušos kinoteātrus meklējot”, ar ko arī kinoteātrī „Splendid Palace” festivālu atklās. Jau vēstīts, ka izstāde veltīta Rīgas kinoteātru vēsturei, attīstībai un mainībai, un tā aptver laikaposmu no 20.gadsimta sākuma līdz pat mūsdienām.

„Komjaunietis” līdzās kinoteātrim „Aina” visu padomju laiku bija raksturīgs vaibsts Vecrīgas sejā, kas izzuda līdz ar neatkarības atjaunošanu, šobrīd kinoteātra ēkā ir naktsklubs „Burleska”.

Rīgas kinoteātru vēsturei, lomai un arī mainībai gadu gaitā būs ļoti interesanti izsekot Zigmāra Jaujas veidotajā izstādē „Zudušos kinoteātrus meklējot”, ar ko ceturtdien atklās Rīgas Starptautisko kinofestivālu.

Zigmārs Jauja ir arhitekts, bet pilsētas pētniecība ir viņa aizraušanās, un tā tapis arī projekts, kurā viņš apsekojis visus bijušos Rīgas kinoteātrus - nofotografējis, kādi tie izskatās mūsdienās un savācis vēstures faktus un cilvēku atmiņu stāstus.

Vissaistošākie bijuši braucieni ārpus Rīgas centra, kur dažkārt izdevies sastapt ļoti interesantus cilvēkus:

"Mums ir Iļģuciems ar vienu ļoti senu kinoteātri „Dzintarpils'', kas uzcelts 1908.gadā. Es, staigājot pa šo apkaimi, ieraudzīju kādu ārkārtīgi elegantu dāmu gados, pastaigājoties ar sunīti, un es viņai piegāju klāt un jautāju, vai viņa kaut ko zina par šo kinoteātri, un viņa stāstīja, ka pat ļoti labi zina, jo viņas tēvam piederēja zeme, uz kā tas ir būvēts," norāda Zigmārs Jauja. "Tad turpat netālu ir kinoteātris „Ilga”, tas jau ir modernisma arhitektūras veidojums, un, manuprāt, ļoti labs. Taču šobrīd apkārtne ir izjaukusi tā oriģinālo ideju, un te var redzēt, ka nav bijis ilgtspējīgas domāšanas."

Izstāde atgādinās arī par kinoteātriem „Sarkandaugava” un „Aurora” Sarkandaugavā, „Liesma” Torņkalnā, „Oktobris” un „Sarkanā ausma” Āgenskalnā, „Imanta” Šampēterī, „Zvaigzne” Čiekurkalnā, kā arī „Daina” un „Udarņik” Maskavas forštatē.

"Ja runā par Maskačku, tad visinteresantākais ir tieši tas sociālais konteksts, kādā atradās šie kinoteātri. Arī senākos laikos šī vieta bija ar tādu huligānisku, kriminālu pieskaņu. Ļoti daudzi kino baudītāji no tā laika atceras, kā viņi ir braukuši uz šiem diviem kinoteātriem. Jā, filma viņiem ir patikusi, bet publika gan bijusi diezgan baisa, daži puiši pat, tā teikt, dabūjuši pa degunu, un zālē dvakojis alkohols,” atklāj Zigmārs Jauja.

Līdzās fotogrāfijām un stāstiem izstādē varēs iepazīt arī Zigmāra Jaujas izveidoto kinoteātru skaita pārskatu no 20.gadsimta sākuma līdz mūsdienām.

"Te var redzēt, ka 70.gadu vidū bija 36 kinoteātri, tā sauktajos Ulmaņlaikos, īsi pirms Otrā pasaules kara – 37 kinoteātri, pēc kara nokrita uz 16 kinoteātriem. Interesants ir arī laiks pirms Pirmā pasaules kara, kad bija ļoti liela interese par kino izrādīšanu, ir tāds interesants fakts, ka ap 1910.gadu Rīgas būvvaldē bija iesniegti vismaz 52 projekti uz kinoteātru telpu izbūvēšanu vai esošo telpu pārveidošanu par kinoteātriem," stāsta izstādes autors.

Daudzi projekti gan tolaik no Rīgas būvvaldes saskaņojumu nesaņēma, un, kā liecina avoti – 1914.gadā Rīgā oficiāli bija 15 kinoteātri, bet līdzās tiem vēl citi, kas darbojās nelegāli.

Izstādē arī uzzināsim to, kāds dažādos laikos bijis kinoteātru izvietojums pa apkaimēm, un, kā izrādās, vislielākā uzmanība kinoteātriem ārpus centra pievērsta tieši padomju laikos.

"70.gadu vidū centrā kinoteātru bija tikpat daudz, cik arī abos krastos ārpus centra. Tā ir pozitīva iezīme, jo, ja tavā apkaimē ir savs kinoteātris, tad tas tomēr attīsta tieši to lokālo sabiedrības noskaņu," stāsta Jauja.

Kino skatīšanās vēsturē zīmīgs izmaiņu gads ir 2003., kad uzbūvē „Forum Cinemas”, kas uzreiz aizņem lielāko kino izrādīšanas tirgus daļu ar 14 kinozālēm. Šobrīd Rīgā ir trīs multizāļu kinoteātri, kuros kopā ir 30 zāļu, līdzās tiem kinoteātri „K.Suns”, „Kino Bize” un „Splendid Palace”, kas kopā veido 35 ekrānus, kur rāda kino.

„Tas veids, kā mēs skatāmies kino, ir izmainījies," skaidro Zigmārs Jauja. Te pat nav stāsts par to, vai tas ir labi vai slikti, bet par to, ka tas vienkārši mainās, un mēs nemaz nezinām, kā tas notiks tālāk un kā attīstīsies."

Zigmāra Jaujas veidoto izstādi „Zudušos kinoteātrus meklējot” atklās ceturtdien, 15.oktobrī, kinoteātrī „Splendid Palace”, un tā ievadīs otro Rīgas Starptautisko kinofestivālu, kas piedāvās patiešām ļoti bagātīgu kino programmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti