Labrīt

Turcijai bezvīzu režīmu ar ES nesola agrāk par gada beigām

Labrīt

Īpaša grāmata īpašā plauktā: Ingrīda Karstā un izglābtā Kārļa Skalbes «Zāles dvaša»

Ar "Mērijas ceļojumu" uzsāk īstenot Latvijas simtagdes filmas

Rietuma: Simtgades filmas ir neiedomājami unikāla iespēja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Liela rosība šobrīd valda Latvijas filmu nozarē – sācies darbs pie Latvijas simtgadei veltīto filmu uzņemšanas. Kopumā nepilnu divu gadu laikā jātop 16 kinodarbiem, kas vēstīs par mūsu valstij svarīgām tēmām. Kā norāda Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma, pēc fragmentārisma, kurā Latvijas kino ir bijis spiests strādāt pēdējos 20 gadus, tā ir vienkārši neiedomājama, unikāla iespēja, par ko mums ir jāpriecājas, jābūt lepniem, jātur īkšķi, lai viss izdotos.

21.jūnijā Jūrmalā, Morberga vasarnīcā tika uzņemti pirmie kadri Kristīnes Želves dokumentālajai filmai „Mērijas ceļojums”, kas vēsta par unikālu personību Latvijas vēsturē – Mēriju Grīnbergu, kura savulaik apbrīnojamā kārtā nosargāja ļoti nozīmīgas Latvijas muzeju vērtības.

„Pārceļamies uz 1904.gadu, sākam filmēt Kristīnes Želves dokumentālo filmu „Mērijas ceļojums”. Tā kā filmā ir daudz vēsturisko inscenējumu, tad mēs sākam ar senāko un arī vienu no skaistākajiem, tātad – bildināšana Edinburgā." - Ceļojumu laikā uzsākt aicina filmas producente Elvita Ruka.

Filmēšanas grupa pulcējusies Jūrmalā, Dzintaros – kādreizējā Edinburgā - pie greznā Morberga nama. Tas izvēlēts, jo ir līdzīgs filmas varoņu – Grosvaldu-Grīnbergu dzimtas – vasarnīcai, kas diemžēl nav saglabājusies.

No šīs spēcīgās latviešu inteliģentu dzimtas tad arī nākusi filmas galvenā varone Mērija Grīnberga.

Bildināšanas ainā redzēsim viņas māti, arī vārdā Mēriju, un viņas tēvu Jāni Grīnbergu, kurus atveido Linda Ozoliņa un Nauris Indzeris. abus, ļoti skaisti sapostus, uzrunāju īsi pirms filmēšanas.

 „Es esmu Mērija, vecākā, tātad Mērijas māte jaunībā, 23 gados," stāsta Linda Ozoliņa, bet Nauris Indzeris: "Es esmu luterāņu mācītājs Jānis Grīnbergs, kurš bildinās Mēriju. Sākumā es viņu, protams, ieraudzīšu."

Linda Ozoliņa: "Un es viņu ieraudzīšu, un mēs iemīlēsimies, un tad pēc 13 satikšanās reizēm mēs apprecēsimies."

Nauris Indzeris: "Jā, jo Mērija meklēja kādu, kurā iemīlēties. Viņai pirms tam bija nelaimīga mīlestība, un tad viņa sagaidīja savu īsto, kurš bija ieradies pie viņas tēva darīšanās, un kaut kā mēs saskatījāmies."

Mērijas mātei ļoti svarīga loma stāstā arī tāpēc, ka tieši no viņas dienasgrāmatām visvairāk var uzzināt par viņas meitas gaitām. Tostarp arī par ceļojumu pāri visai kara nopostītajai Eiropai, kad viņa kā vienīgā brīvprātīgā pavadīja 700 kastes ar ļoti vērtīgu mūsu muzeju kolekciju vairāk nekā 2 miljardus rubļu vērtībā, ko vācieši izveda no Latvijas. Vēl pārsteidzošāks ir fakts, ka pēc pusotra gada viņa kolekciju atveda atpakaļ uz Rīgu. Diemžēl Mērijas nopelni tolaik netika godināti, gluži pretēji – viņa krita padomju varas nežēlastībā.

Filmas pirmo kadru uzņemšanas diena satraukuma pilna ir scenārija autorei un režisorei Kristīnei Želvei.

 „Mēs esam diezgan steidzīgi un nervozi, jo šobrīd ir laba gaisma, un mums ir jāsteidzas šo gaismu izmantot un filmēt. Manuprāt, Mērijas Grīnbergas dzīvesstāsts ir īpašs, unikāls un vienkārši „prasās” būt izstāstīts. Es ļoti daudziem cilvēkiem esmu stāstījusi, kas bija Mērija Grīnberga, ko viņa padarīja un kāds bija viņas liktenis pēc tam, un principā visi, kam šo stāstu esmu stāstījusi, saka – bet tā taču ir filma vai tā ir grāmata! Bet pats jaudīgākais, ka tā nav filma vai grāmata, tā ir dzīve!" stāsta Kristīne Želve.

Filmas „Mērijas ceļojums” pirmie kadri jau uzņemti, un tūlīt stafeti pārņems arī citi Latvijas simtgadei veltīto filmu veidotāji – Varis Brasla, Ināra Kolmane, Madara Dišlere un daudzi citi. Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma to dēvē gan par milzīgu izaicinājumu, gan iespēju Latvijas kino cilvēkiem.

Dita Rietuma: „Faktiski divu gadu laikā ir iespēja izveidot 16 pilnmetrāžas filmas, tas pēc mūsu jaudām, apjomiem un pēc tā trausluma un fragmentārisma, kā Latvijas kino ir bijis spiests strādāt pēdējos 20 gadus, tā ir vienkārši neiedomājama, unikāla iespēja, par ko mums ir jāpriecājas, jābūt lepniem, jātur īkšķi, lai viss izdotos."

Simtgades filmu pirmizrādes sāksies jau 2017.gada augustā, kad kā pirmā pie skatītājiem nonāks Vara Braslas filma „Vectēvs, kas bīstamāks par datoru”, pārējo filmu pirmizrādes jau tagad saplānotas vienmērīgi visa 2018.gada garumā. Kristīnes Želves filmas „Mērijas ceļojums” pirmizrāde notiks 2018.gada 4.maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti