Rīta Panorāma

Intervija ar Pēteri Vasku ; Ēriks Kiršfelds koncertā "Čells un latvieši"

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Inesi Mauriņu

Restaurēts kino režisora Viļa Lapenieka mantojums

Restaurētas kinorežisora Viļa Lapenieka kabineta mēbeles

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Eduarda Smiļģa teātra muzejā 18. septembrī notika kinorežisora, filmas „Zvejnieka dēls” (1940) autora Viļa Lapenieka mēbeļu komplekta saņemšana pēc restaurācijas.

Latvijas Kino muzeja darbinieki nejauši atrada sludinājumu ar fotogrāfiju: “Pārdod kinorežisora Viļa Lapenieka kabineta mēbeles”. Nauda bija paprāva, bet ar Lapenieka tuvāko radu palīdzību mēbeles tomēr izdevās iegūt bez maksas.

Mēbeļu restaurāciju veica restaurators Uģis Baļļa kopā ar saviem audzēkņiem Rīgas Celtniecības koledžas restaurācijas nodaļā. Uģis Baļļa stāsta, ka mēbeles ir izgatavotas 20.gadsimta 30.gados, iespējams, pēc pasūtījuma. Zem krēmkrāsas krāsojuma restauratori atraduši uzrakstu „krēms”, kas bijis rakstīts ar zīmuli.

Viļa Lapenieka kabineta mēbeles jau pēc restaurācijas ir apskatāmas Smiļģa muzejā, kur atrodas Kino muzeja krājuma glabātuve. Muzeja krājumā ir bagāts Lapenieka mantojums. Tā vēlējās režisora tuvinieki. Pirms neilga laika iegūts arī unikāls 50 minūšu filmas fragments.

„Tikām pie Lapenieka 1949.gada filmas fragmenta no Kanādas arhīviem. Tas ir pēc Zīverta [lugas] „Kāds, kura nav” veidots jau bēgļu gaitās Vācijā,” atklāj LKA profesors Jānis Siliņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti