Putniņš: Normāls kino gada budžets būtu desmit miljoni eiro, bet ir pusotrs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kinematogrāfisti ir aprēķinājuši, ka normāls Latvijas kino industrijas gada budžets būtu desmit miljoni eiro, bet šobrīd ir pusotrs miljons eiro, Latvijas Radio raidījumā „Aktuālais temats” atklāj Kinematogrāfistu savienības biedrs, režisors un producents Māris Putniņš, stāstot par savu pieredzi, piedaloties Nacionālā kino centra (NKC) rīkotajos projektu konkursos.

NKC 2014.gada filmu projektu ražošanas konkursa finansējums ir  1 489 135 €, no kura animācijas filmu projektiem tiek piešķirti 23% jeb 342 501 €, dokumentālo filmu projektiem 18% jeb 268 044 € un spēlfilmu projektiem 59% jeb 878 590 €.

Kā vēstīts, NKC  24. un 25.martā kinoteātrī "Splendid Palace" rīko filmu projektu publiskās prezentācijas.

Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Rīgas Kino muzeja vadītāja Zane Balčus, runājot par animācijas filmu projektiem, norāda, ka ir ļoti daudz projektu, kurus gribētos redzēt gatavās filmās, taču finansējums ir pārāk mazs un nepietiekams, lai tā notiktu.

Savukārt Māris Putniņš, kurš projektu publiskajā prezentācijā piedalās ar pieciem projektiem, savas izredzes iegūt finansējumu vērtēja vārdiem „kā vienmēr”, skaidrojot, ka pieejamie līdzekļi ir katastrofāli mazi.

Putniņš atklāj, ka pamatīgi rēķināts, kādam vajadzētu būt normālam kino nozares finansējumam.

Desmit miljoni būtu normāls kino budžets, bet ir pusotrs,” teic režisors. „Ir runa par visu industriju. Tur pietiktu piecām spēlfilmām, animācijai un dokumentālistiem.”

Traģiskākais finanšu piešķiršanas shēmā, pēc Putniņa domām, ir tas, ka tiek piešķirti nelieli līdzekļi, filmas veidotāji paraksta dokumentu, ka pabeigs filmu, lai gan ir puse vai pat mazāk no nepieciešamajiem līdzekļiem.

Un tad tu ej pa ielu meklēdams naudu, bet tā jau nemētājas,” pesimistisks ir Putniņš, nosaucot par pilnīgām muļķībām Nacionālā kino centra uzskatus, ka filmas veidotājiem ir viegli pielasīt klāt dažus desmitus tūkstošus eiro filmas finansējumam.

Putniņš norāda, ka arī politiskie sakari neko filmas veidotājiem nedod. Viņš arī esot runājis ar deputātiem, taču saklausījies gana muļķību un klaju nezināšanu par kino industriju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti