Projekta «Pāri ceļiem un upei» īsfilmas izrādīs festivālos Roterdamā un Parīzē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Divas projekta "Pāri ceļiem un upei" dokumentālās īsfilmas tiks izrādītas starptautiskos festivālos Roterdamā un Parīzē. Pasaulē atzītā ukraiņu režisora Sergeja Lozņicas veidotā dokumentālā īsfilma "Vecā ebreju kapsēta" iekļauta starptautiskā Roterdamas filmu festivāla oficiālajā programmā. Savukārt dāņu režisora Jona Banga Karlsena veidotā dokumentālā īsfilma "Kaķi Rīgā" izvēlēta 32. Starptautiskā Vides filmu festivāla īsflimu konkursa programmai.

Sergeja Lozņicas veidotā dokumentālā īsfilma "Vecā ebreju kapsēta" iekļauta starptautiskā Roterdamas filmu festivāla oficiālajā programmā, kur piedzīvos savu starptautisko pirmizrādi 24.janvārī. Līdzās Kannu, Berlīnes, Venēcijas un Lokarno festivāliem šis ir viens no lielākajiem Eiropas kino notikumiem.

Filmas stāsts veidots Maskavas priekšpilsētā, Vecajā ebreju kapsētā, un ir veltījums Rīgas ebreju piemiņai. Pirmā ebreju kapsēta Rīgā tika atvērta 1725.gadā, apbedīšana tajā notika līdz 19.gadsimta 30.gadiem. Kad 1941.gadā vācieši okupēja Rīgu, kapsēta kļuva par masu apbedījumu vietu vairāk nekā 1000 ebrejiem, kuri tika nogalināti Rīgas geto teritorijā. Pēc Otrā pasaules kara daudzi kapakmeņi tika aizvākti un izmantoti celtniecībā. 60.gados kapsēta tika nolīdzināta un ieguva oficiālu nosaukumu "Komunistisko brigāžu parks". 1992.gadā parks tika pārdēvēts par Veco ebreju kapsētu. Mūsdienās parks, kas atrodas vienā no Rīgas nabadzīgākajiem rajoniem, sauktiem par Maskačku, ir populāra vieta bezdarbībā slīgstošiem dzērājiem, vietējiem bērniem un amerikāņu tūristiem.

Filmas galvenais operators ir Sergijs Stefans Stecenko, skaņu režisors - Vladimirs Golovnickis, izpildproducente - Daiga Livčāne, producenti - Antra Gaile, Sergejs Lozņica un Maria Beikere-Čustova. Filma ir "Mistrus Media" un "Atoms & Void" (Nīderlande) kopprodukcija.

Savukārt dāņu režisora Jona Banga Karlsena Rīgā veidotā dokumentālā īsfilma "Kaķi Rīgā" iekļauta 32. Starptautiskā Vides filmu festivāla (FIFE) īsflilmu konkursa programmā, kas notiks no 3. līdz 5.februārim Parīzē. Festivālā ietvertās 100 filmas no 41 valsts vērstas uz vides problemātikas un sociālās tematikas atspoguļojumu. No 1000 pieteikumiem tikai 45 filmas tika atlasītas festivāla īsfilmu konkursa programmai. Festivālu katru gadu apmeklē vairāk nekā 13 000 skatītāju no Francijas un citām pasaules valstīm, tostarp žurnālisti, filmu un vides organizāciju pārstāvji.

Dokumentālās īsfilma "Kaķi Rīgā" starptautisko pirmizrādi piedzīvoja 2014.gada novembrī Starptautiskajā Amsterdamas dokumentālo filmu festivālā (IDFA).

Jona Banga Karlsena filmas tapšanā un varoņu izpētē piedalījās sociālantropologi Māra Pinka un Garets Hamiltons. Filmas galvenais operators ir Valdis Celmiņš, skaņu režisors - Aleksandrs Vaicahovskis, filmu producēja filmu studija "Mistrus Media", producente - Antra Gaile.

"Vecā ebreju kapsēta" un "Kaķi Rīgā" ir divas no septiņām īsfilmām, kas tapušas Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā "Force Majeure". Kā vēstīts, projekta "Pāri ceļiem un upei" dokumentālās īsfilmas veidoja septiņi ievērojami Eiropas dokumentālā kino režisori sadarbībā ar Latvijas sociālantropologiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti