Rīta Panorāma

Izrāde Ananda Teātra muzejā

Rīta Panorāma

Latvijas zīmju valodas alfabētam aprit 65 gadi

Intervija ar Lindu Olti un Arno Jundzi

Pirmizrādi piedzīvo dokumentālā filma «Rozentāls. Septiņi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Dokumentālā filma "Rozentāls. Septiņi" par glezontāja septiņām nozīmīgām dzīves epizodēm pirmizrādi piedzīvos pirmdien, 19.septembrī, Nacionālajā mākslas muzejā, bet Latvijas Televīzijā to varēs skatīties piektdien, 23.septembrī.

Skaitlim "7" ir maģiska nozīmē, un Rozentāla dzīvē maģija ir gājusi cauri. Filmas veidotāji izsekoja viņa dzīves būtiskākajām epizodēm un uzaicināja septiņus gleznotājus, kas izspēlēja klasiķa dzīvi. Filmā Rozentāla dzīvi izspēlē mūsdienās populāri gleznotāji– Ritums Ivanovs, Andris Vītoliņš, Kristians Brekte, Andris Eglītis, Kristaps Zariņš, kā arī Rozentāla mazmazdēls Ansis Rozentāls un Kristīne Luīze Avotiņa. Septiņi plaši pazīstami mūsdienu mākslinieki un septiņas liktenīgas epizodes, kas savulaik izšķīra Jaņa Rozentāla dzīvi.

Scenārija autors Arno Jundze atzīst, ka darbs pie scenārija bijis ļoti grūts, jo vajadzēja “iekāpt Rozentāla kurpēs”:

“Viņš ir daudz rakstījis vēstules, bet viņš absolūti nav rakstītājs. Viņam ir ļoti smaga valoda, un vēstules bija grūti izmantojamas. Sajūtas vajadzēja dabūt, skatoties gleznas, fotogrāfijas, kā arī lasot tekstus.”

Filma ir ne tikai par Rozentālu, bet arī par septiņiem gleznotājiem, kas asociatīvi izspēlējuši ceļus, kur dzīvojis, mācījies un strādājis Rozentāls, atzīst filmas režisore Linda Olte.

Filmas autori, taujāti par to, vai spējuši atklāt ko jaunu par mākslinieku, atzīst, ka Rozentāls radīja mākslu, kad latvieši nemaz vēl neapzinājās, ka ir latviešu tauta: “Viņš mierīgi varēja aizbraukt uz Krieviju, Vāciju vai Franciju, kur viņš būtu izsities un visi ceļi vaļā, bet viņš palika šeit,” atzīst Jundze.

Ar dokumentālo filmu “Rozentāls. Septiņi” Latvijas Televīzijas Kultūras redakcija turpina uzstādīto mērķi - iemūžināt nozīmīgu personību likteņstāstus.

“Ir ļoti svarīgi, ka mēs Latvijas Televīzijas Kultūras redakcijā varam veidot nopietnus dokumentālus stāstus, nevis vienkāršus raidījumus, ko mēs darām katru nedēļu, veidojot “100g kultūras Personība”. Bet veidojot tieši šādus ilglaicīgus, ilgspēlējošus darbus, caur kuriem varam pieskartiem lielām leģendārām vēsturiskām personībām, tāpat slaveniem cilvēkiem, nozīmīgiem, kas ir mūsu vidū. Jāsaka, ka mēs tos nevaram veidot daudz – divi līdz četri darbi, šobrīd Rozentāls, tad par Jāni Streiču, gatavojam īpašu filmu par Marinu Rebeku un strādājam pie starptautiskas versijas filmai par pianistiem Osokiniem,” stāsta Latvijas Televīzijas Kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle.

Latvijas Televīzijas skatītāji jauno dokumentālo filmu “Rozentāls. Septiņi” varēs noskatīties piektdien, 23. septembrī, pulksten 19.25. 

Jau tika minēts, ka atzīmējot dižā latviešu mākslinieka – nacionālās glezniecības skolas radītāja - Jaņa Rozentāla 150. jubileju, Latvijas Televīzijas radošā komanda par gleznotāju veido dokumentālo filmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti