Rīta Panorāma

Intervija ar Andu Baklāni

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Pirmizrāde dokumentālajai filmai "Mans tēvs banķieris"

Pirmizrāde filmai par 90. gados pazudušo baņķieri Borisu Osipovu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

4. maijā kinoteātrī „Splendid Palace” notiks režisores Ievas Ozoliņas dokumentālās filmas „Mans tēvs baņķieris” pirmizrāde. Filma ir autobiogrāfisks detektīvstāsts, kurā režisore seko līdzi sava tēva TOP Bankas prezidenta Borisa Osipova gaitām 90. gados, līdz brīdim, kad viņš 1994. gadā pazuda ar sešiem miljoniem noguldītāju naudas.

Visus šos gadus Borisa Osipova liktenis un atrašanās vieta nebija zināma, līdz pirms trim gadiem Interpols paziņoja, ka Malaizijā pieteicies cilvēks ar tēva vārdu un personas kodu.

Filmas darbība notiek mūsdienu Latvijā un Malaizijā, šķetinot 1990. gadu vēstures notikumus, sākot no pirmajām kapitālisma iezīmēm līdz komercbanku uzplaukumam, apskatot TOP bankas gadījumu kā vienu no spilgtākajiem 90. gadu banku krīzes piemēriem.

Filma ir autores personīga nesenas Latvijas vēstures rekonstrukcija, aplūkojot tā laika notikumu nospiedumus cilvēku biogrāfijās un atceroties pagātnes notikumus, kuros tika ierauta viņas ģimene, kā arī autores personīgais ceļš pie tēva 20 gadus vēlāk. Tā ir režisores pirmā filma, kas drosmīgi vēsta par savu un savas ģimenes dzīvi jaunā kapitālisma apstākļos un likteņa pavērsieniem pēc tam.

„Mēģināju saprast savu tēti, kurš deviņdesmitajos nonāca mežonīgajā kapitālismā ar visu tālaika eiforiju, jucekli un izmisumu. Filma ir domāta tiem, kuri vēlreiz grib pabūt saldi skarbajos deviņdesmitajos, atcerēties attiecību estētiku, jucekli un iespēju eiforiju; tiem, kuri jūtas atbildīgi par savu vecāku rīcību un uzņemas šo ne savas vainas sajūtu. Filma ir arī tiem, kas nosoda neiedziļinoties,” stāsta filmas režisore Ieva Ozoliņa, kurai filmas veidošanas gaitā izdodas atrast savu turpat pirms 20 gadiem pazudušo tēvu.

Darbs pie dokumentālās filmas „Mans tēvs baņķieris” filmu studijā „Mistrus Media” tika uzsākts pirms trim gadiem, neilgi pēc tam, kad Malaizijā bija pieteicies cilvēks, kurš paziņoja, ka ir Boriss Osipovs. Filmas izveidē izmantots plašs arhīvu materiālu apjoms par filmas stāsta notikumiem, atrasti šo notikumu aculiecinieki, veidojot filmas autores versiju par  to, vai notikušo iespējams novērtēt pēc 20 gadiem.

Filmas režisore un scenāriste ir Ieva Ozoliņa, operators Aleksandrs Grebņevs, montāžas režisore Linda Olte, attīstības un filmēšanas posma producente Līga Gaisa, izpildproducente Madara Kalniņa, producents Gints Grūbe. Filma tapusi ar ar Eiropas Savienības  programmas "Media", Nacionālā kino centra un  Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Filmas pirmizrāde notiks 4.maijā plkst. 19 Nacionālā kino centra organizētā Latvijas Filmu maratona ietvaros. Filma tiks izrādīta Rīgā kinoteātrī “Splendid Palace”, kā arī Talsos, Venstpilī, Liepājā, Valmierā, Cēsīs, Daugavpilī un Rēzeknē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti