Kultūras ziņas

Diļļu diena diļļu dārzos

Kultūras ziņas

Baroka ansamblis "Les Ombres" Rīgā

LTV7 rādīs jauno režisoru filmas

Pasaules ikdienišķums neparastā skatījumā - Latvijas jauno režisoru īsfilmas LTV7

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No 7.oktobra trešdienu vakaros Latvijas Televīzija (LTV) saviem skatītājiem dod iespēju noskatīties dažādas latviešu īsfilmas, tādējādi iepazīstoties ar Latvijas jaunajiem režisoriem un katra unikālo kino pasaules rokrakstu, kā arī avangardisko skatījumu uz mūsdienu ikdienišķās pasaules kārtību.

Kā norāda LTV pārstāvji, tā ir nebijusi iespēja televīzijas ekrānos noskatīties darbus, no kuriem lielākā daļa demonstrēti tikai filmu festivālos. Tajās filmējušies tādi atpazīstami pašmāju aktieri kā Andris Keišs, Intars Rešetins, Baiba Broka, Guna Zariņa un daudzi citi.

Ideja par to, ka Latvijas Televīzija varētu kļūt par jauno režisoru platformu, radās brīdī, kad Zane Valeniece no Latvijas Televīzijas filmu iepirkuma daļas stāvēja garā kinoteātra rindā, lai noskatītos daļu no jauno režisoru filmām. Latvijas Televīzija gan nav pirmā, jo, piemēram, Igaunijā sabiedriskā televīzija jau vairākus gadus prezentē tieši jauno režisoru filmas un diplomdarbus.

“Man jau vispār liekas, ka šis jauno režisoru skatījums ir gana citādāks un gana aktuāls, lai šīs filmas tiktu izrādītas un lai par tām uzzinātu plašāka auditorija,” saka Zane Valeniece.

Programmā iekļautas dažāda žanra jauno režisoru īsfilmas, no tām vairākums ir diplomdarbi, kas tapuši mūsējiem absolvējot Baltijas Mediju skolu Igaunijā, Latvijas Kultūras akadēmiju un RISEBA augstskolu. Gan spēlfilmas, gan dokumentālās, kā arī kaut kas no eksperimentālā kino. Un jau 7.oktobrī pirmās divas – Agneses Laizānes īsfilma “Spoguļvīrs”, kā arī Reiņa Spailes “Tukšās zemes ritmi”. Abas filmas ir tapušas, pateicoties Nacionālā Kino centra debijas filmu konkursam.

“Tas ir atvieglojums, ka filma sasniegs to vietējo mērķauditoriju, kas ir novadu cilvēki, kas nevar atbraukt uz festivāliem. Forši un, protams, arī satraucoši, ka ir lielāks cilvēku skaits, kas to redz un arī lielāka un godīgāka kritika,” saka režisors Reinis Spaile.

Jauno režisoru filmas LTV7 ēterā skatāmas trešdienu vakaros līdz pat gada beigām.

 LTV7 ēterā skatāmas jauno režisoru filmas:

OKTOBRĪ

7.oktobrī plkst. 22.05 - Agneses Laizānes "Spoguļvīrs", 2015.gads. Režisores debijas filma tapusi ar Nacionālā kino centra atbalstu un tiek izrādīta 2015.gada "Lielā Kristapa" filmu skatē.

7.oktobrī plkst. 22.35 - Reiņa Spailes "Tukšās zemes ritmi", 2015.gads. Režisora debijas filma tapusi ar Nacionālā kino centra atbalstu un tiek izrādīta 2015.gada "Lielā Kristapa" filmu skatē.

14.oktobrī plkst. 22 - Pētera Ķimeļa "Notikums Kālija parkā", 2015.gads.  Režisora debijas filma tapusi ar Nacionālā kino centra atbalstu un tiek izrādīta 2015.gada "Lielā Kristapa" filmu skatē.

14.oktobrī plkst. 22.25 - Staņislava Tokalova "Mazliet ilgāk", 2014.gads. Filma ir ieguvusi 2014.gada "Lielā Kristapa" balvu nominācijā "Labākā pilnmetrāžas īsfilma".

21.oktobrī plkst. 22 - Viljama Timrota "Pēdējais piliens", 2014.gads. Baltijas Filmu un mediju skolas diplomfilma.

21.oktobrī plkst. 22.20 - Lienes Lindes "Četri mielasti", 2012.gads. Filma atzīta par 2014.gada "Lielā Kristapa" labāko studentu filmu.

28.oktobrī plkst. 22 - Madaras Dišleres "Vējš pelēkās priedes nolauza", 2012.gads. Latvijas Kultūras akadēmijas diplomdarba filma.

28.oktobrī plkst. 22.35 - Jurija  Skorobogatrova "Vectēvs", 2012.gads. Latvijas Kultūras akadēmijas diplomdarba filma.

NOVEMBRĪ

4.novembrī plkst. 22 - Jurija Skorobogatova "Skrūvgriezis". Latvijas Kultūras akadēmijas diplomdarba filma, tiek izrādīta 2015.gada "Lielā Kristapa" filmu skatē. Filma ir konkursa "Starmetis" laureāts.

4.novembrī plkst. 22.25 - Dāvja  Dreimaņa "Laiks ir pagājis". Latvijas Kultūras akadēmijas kursa darba dokumentālā filma, kura tika nominēta arī 2014.gada "Lielajam Kristapam" kategorijā "Labākā studentu filma".

11.novembrī plkst. 22 - Gata Ungura "Plenči". Latvijas Kultūras akadēmijas kursa darba filma. Filma uzvarēja šī gada "Rojal" kinofestivālā un tiek izrādīta 2015.gada "Lielā Kristapa" filmu skatē.

11.novembrī plkst. 22.30 - Ilzes Zicānes "Post Mortem". Latvijas Kultūras akadēmijas diplomdarba filma.

18.novembrī plkst. 22 - Lāsmas Ābeles "Pagalmu Rīga". Augstskolas RISEBA diplomdarba filma.

18.novembrī plkst. 22.15 - Jāņa Dunkura "Debess". Augstskolas RISEBA diplomdarba filma.

18.novembrī plkst. 22.30 - Artūra Hnikina "Rokpelnis".  Latvijas Kultūras akadēmijas diplomdarba filma.

25.novembrī plkst. 22 - Jāņa Ābeles "Augstāk par zemi". Latvijas Kultūras akadēmijas diplomdarba filma, tiek izrādīta 2015.gada "Lielā Kristapa" filmu skatē.

25.novembrī plkst. 22.30 - Mārtiņa Jureviča "Androgīns". Latvijas Kultūras akadēmijas diplomdarba filma, tika nominēta arī 2014.gada "Lielajam Kristapam" kategorijā "Labākā studentu filma".

DECEMBRĪ

2.decembrī plkst. 22 - Valērija Oļehno "Papa". Latvijas Kultūras akadēmijas diplomdarba filma, tiek izrādīta 2015.gada "Lielā Kristapa" filmu skatē.

2.decembrī plkst. 22.25 - Martas Hercas "Mans kauss plūst pāri malām". Latvijas Kultūras akadēmijas diplomdarba filma, tiek izrādīta 2015.gada "Lielā Kristapa" filmu skatē.

9.decembrī plkst. 22 - Alises Zariņas "Normāli cilvēki". Baltijas Filmu un mediju skolas diplomfilma, tiek izrādīta 2015.gada "Lielā Kristapa" filmu skatē.

9.decembrī plkst. 22.30 - Vigo Zaļaiskalna "Ne Savējais". Latvijas Kultūras akadēmijas diplomdarba filma.

16.decembrī plkst. 22 - Kristiāna Riekstiņa "Lācars". Latvijas Kultūras akadēmijas kursa darba filma, tiek izrādīta 2015.gada "Lielā Kristapa" filmu skatē.

16.decembrī plkst. 22.20 - Dāvja Dreimaņa "Rebeka". Latvijas Kultūras akadēmijas kursa darba filma, tiek izrādīta 2015.gada "Lielā Kristapa" filmu skatē.

23.decembrī plkst. 22 - Astras Zoldneres "Trauslā sirds". Filma tika nominēta arī 2014.gada "Lielajam Kristapam" kategorijā "Labākā pilnmetrāžas īsfilma".

23.decembrī plkst. 22.15 - Rinalda Zelta "Lielās spodrības gaismā". Latvijas Kultūras akadēmijas kursa darba filma, tiek izrādīta 2015.gada "Lielā Kristapa" filmu skatē.

30.decembrī plkst. 22 - Venta Grīnbauma "Gonzales". 2013.gada īsfilmu konkursa "Starmetis" laureāts.

30.decembrī plkst. 22.10 - Signes Birkovas "Es atgriezīšos kā kvēlojoša roze". Filma ieguvusi 2014.gada "Lielā Kristapa" FIPRESCI balvu.

Filmas ir ļoti dažādas, taču kopā tās lieliski iezīmē jauno režisoru pasaules skatījumu. Ar šīm īsfilmām LTV iedrošina jaunos talantus nebaidīties no izaicinājumiem un likt lietā idejas, lai radītu ko nebijušu un atsvaidzinātu Latvijas kino krātuvi.

Savukārt portāls "Lsm.lv" piedāvā nelielu iepazīšanos ar jaunajiem režisoriem. Pirmās sarunas ar Agnesi Laizāni un Reini Spaili.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti