Palestīna tuvplānā caur fotogrāfa Edija Pālena objektīvu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Savienības mājā otrdien, 3.martā, tiks atklāta informācijas aģentūras LETA fotogrāfa Edija Pālena fotoizstādi "Palestīna tuvplānā". Edijs Pālens pirms diviem gadiem piedalījās projektā "Jauniešu foto maratons - Eiropas un Palestīnas fotogrāfi" un devās vienas nedēļas vizītē uz Palestīnu. Tur viņš kopā ar pieciem Eiropas un septiņiem Palestīnas fotogrāfiem uzņēma fotogrāfijas, kurās atainota palestīniešu ikdiena.

"Ja "Google" mēs ierakstām "Palestīna", tad rodas priekšstats, ka tur ir tikai asinis, šaušana un teroristi, patiesībā tā nav," norāda Edijs Pālens. Viņš stāsta, ka, pateicoties Eiropas Savienības projektam, viņam bijusi iespēja kliedēt bieži vien pārāk virspusējos priekšstatus par Palestīnu.

Palestīnā visapkārt ir daudz gruvešu, sabombardētu māju un sadegušu automašīnu, brīžiem tur pārņem nedrošības sajūta, taču dzīve tāpat tur rit savu gaitu, cilvēki tur dzīvo, strādā un mācās. Edijs Pālens tur uzņemts pat ļoti draudzīgi. "Pirmās dienas pastaigājot apkārt, nebija sajūta, ka būtu apdraudēts. Vienīgi tirgū mani otrajā dienā nobiedēja, jo viens puika nometa plaukšķeni zemē, tad es uzreiz biju pie zemes. Bet, kad pastaigāju apkārt, es redzēju, ka cilvēki ir draudzīgi, ka viņi tieši grib parādīt, ka viņi nav teroristi, kā daudzi varbūt uzskata," stāsta fotogrāfs.

Visneomulīgākās sajūtas Palestīnā esot kontrolpunktu tuvumā, kas nošķir Izraēlas un Palestīnas teritorijas. Vairākās fotogrāfijās Edijs Pālens fiksējis kontrolpunktos izvietotās brīdinājuma zīmes. "Te ir tā zīme, kas norāda, ka nedrīkst šķērsot šo kontrolpunktu bez atļaujas, un uz tās zīmes var redzēt, ka ir šauts no Izraēlas puses. Re, kur ir ložu pēdas. Tādas zīmes ir visur, kur sākas Izraēlas teritorija. Tur, piemēram, ir tāds kontrolpunkts, pie kura katru piektdienu notiek demonstrācijas. Viņi met ar akmeņiem pa šo kontrolposteni, bet Izraēlas armija pretī šauj ar asaru gāzēm vai gumijas lodēm," stāsta Edijs Pālens.

Kontrolpunktu atmosfēru Edijam Pālenam izdevies fiksēt tikai daļēji, jo to tuvumā fotografēt nav bijis vēlams. Vienā no kontrolpunktiem viņš nejauši kļuvis liecinieks tam, kā bezpalīdzībā nomirst kāda palestīniešu sieviete, būdama pēdējā grūtniecības mēnesī.

"Viņai kontrolpunktā palika slikti, viņa tur uz zemes gulēja. Atbrauca Izraēlas dakteri, bet karavīri pateica, ka nedrīkst viņu ņemt uz Izraēlas slimnīcu, jo viņa ir palestīniete. Atbrauca Palestīnas dakteri, tiem pateica, ka viņi nedrīkst ienākt, jo viņa ir Izraēlas pusē. Kamēr viņi tur ņēmās, sieviete nomira ar visu bērnu. Bet to es nenofotografēju, jo visu laiku tie karavīri ļoti uzmanīgi skatījās, lai to nefiksētu," ar piedzīvoto dalās fotogrāfs.

Ikdienas saskarsmē, runājot gan ar Palestīnas, gan Izraēlas cilvēkiem, Edijs Pālens sadzirdējis vēlmi pēc miera no abām pusēm: "Visi, kurus es satiku, bija par to, lai būtu miers. Lai viņiem pārtrauc atņemt teritorijas. Es biju arī Izraēlas pusē, arī tur satiktie cilvēki teica - tā visa ir politika, jo mums personīgi nav naida pret arābiem. Visa pamatā ir politika."

Edija Pālena fotoizstāde "Palestīna tuvplānā" tiks atklāta otrdien, 3.martā, Eiropas Savienības mājā Rīgā. Izstādes atklāšanā būs iespēja satikt arī pašu tās autoru, kurš stāstīs par redzēto un piedzīvoto Palestīnā. Izstāde būs apskatāma līdz 31.martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti