Pakalniņas filmai «Ausma» balva filmu festivālā Irānā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lailas Pakalniņas spēlfilma "Ausma" Starptautiskajā Fadžras filmu festivālā Irānā saņēmusi galveno balvu kategorijā Māksla un pieredze, lsm.lv informē Nacionālā kino centra pārstāve Zanda Dūdiņa.

Kā iepriekš jau vēstīts, lai Latvijas / Polijas / Igaunijas kopražojuma filmu "Ausma" varētu izrādīt festivālā, kura nosaukums “Fajir” irāņu valodā arī nozīmē “ausma” (!), tā bija jāīsina, izgriežot epizodes, kas nelikās piedienīgas vietējam valsts filmu cenzoram.

Par spīti šiem sarežģījumiem režisore Laila Pakalniņa atzīst - šajā festivālā, kas ir nozīmīgākais un lielākais Irānā, "Ausma" sagaidīta ar lielu izpratni. Neskatoties uz šķietami lielajām kultūras atšķirībām, tieši Irānas skatītājs ieraudzījis filmā pat vissīkākās nianses un nolasījis autoru dotos kodus, tādēļ režisorei bijušas aizkustinošas sarunas pēc filmas seansiem.

Festivāls savai auditorijai demonstrēja plašu filmu programmu, kurā bija pārstāvētas daudzas pasaules valstis - Sīrija, Turcija, Dānija, Itālija, Krievija, Japāna, Francija, Indija, Spānija, Irāka u.c.

Laila Pakalniņa gan nebija klāt festivāla noslēguma ceremonijā, kas, piedaloties festivāla viesiem un Irānas amatpersonām, notika pirmdien, jo tajā laikā režisore jau bija ceļā uz "Go East" filmu festivālu Vācijā, Vīsbādenē. Zīmīgi, ka informācija par balvu režisori sasniedza tikai Vīsbādenē, pateicoties Irānā aizliegtajam sociālajam tīklam "Facebook" un vienam no aizrautīgiem filmas faniem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti