Kultūras ziņas

Butaforiju māksla Talsu "Baložu pastā"

Kultūras ziņas

Valmieras teātris sāk 94. sezonu

"Gūtenmorgens Vienciemā" nofilmēts!

LTV pabeigusi filmēt «Gūtenmorgenu Vienciemā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Televīzijas filmēšanas grupa pabeigusi filmēt pēc rakstnieka Māra Bērziņa stāsta motīviem tapušo spēlfilmu “Gūtenmorgens Vienciemā”.

Kā iepriekš jau vēstīts, “Gūtenmorgens Vienciemā” ir Latvijas Televīzijas valsts simtgadei veltīts projekts, kas aizsākās pagājušajā vasarā. Trīs rakstnieki – Nora Ikstena, Pauls Bankovskis un Māris Bērziņš – projektā “Viens ciems. Visa Latvija” devās katrs uz savu apdzīvoto vietu, lai tiktos ar vietējiem iedzīvotājiem un iedvesmotos daiļdarbam. Skatītāji balsojumā ekranizēt izvēlējās Māra Bērziņa stāstu par Gūtenmorgenu.

Latvijas Televīzijas topošās spēlfilmas “Gūtenmorgens Vienciemā” galvenais varonis ir valsts ierēdnis Gūtenmorgens, kuru filmā tēlo Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs. Pēc scenārija viņš nokļūst “Vienciemā”, kas būtībā ir prototips Kurzemes Valgalciemam. Tur rakstnieks Māris Bērziņš pērnvasar pavadīja divas nedēļas Latvijas Televīzijas projektā “Viens ciems. Visa Latvija”, tikās ar vietējiem ļaudīm un guva iedvesmu stāstam par Gūtenmorgenu.

"Kādam no Rīgas no valdības struktūrā strādājošiem, kurš šajā gadījumā ir Gūtenmorgens, pēkšņi ieinteresē, kā tad cilvēki laukos dzīvo, jo man šķiet, ka valdība īsti neapzinās to problemātiku un ir diezgan tālu no tā visa, un Gūtenmorgens brauc uz Vienciemu ar domu noskaidrot, kā cilvēki dzīvo un kā vadībā varētu viņiem palīdzēt, un kad viņš uzdod šo jautājumu… tad visiem lielas acis, vai tiešām mēs kādu interesējam, jo ar to es saskāros pagājušogad, ka tā intereses nav pat no pašvaldības puses," stāsta rakstnieks Māris Bērziņš.

"Tas Gūtenmorgens jau ir... nu mēs visi esam Gūtenmorgens, mēs visi esam tādi drusciņ slinki, mēs labāk neskriesim uzreiz palīdzēt tantiņai, un mēs būsim šausmīgi laimīgi, ja pateiks - nē, nē nevajag, un mēs uz [filmēšanas] laukuma drusciņ smējāmies, ka tas Gūtenmorgens ir tāds latviešu misters Bīns. It kā mēs mēģinām ne pārāk tādu baigo kariķēšanu taisīt un tā, tas tomēr ir ierēdnis..., bet, man šķiet, ka tas ir vidējais latvietis, ar brīnišķīgo Bērziņa humora izjūtu parādīts tā, ka visi varēs sevi tur ieraudzīt," skaidro režisore Linda Olte.    

Bez Andra Keiša filmā spēlē arī Artūrs Skrastiņš, Juris Bartkevičs, Indra Briķe un arī daži Valgalciema iedzīvotāji. Tagad filmas veidotāji ķersies pie safilmētā montāžas un pēcapstrādes, bet skatītāju vērtējumam filma tiks nodota 18. novembrī Latvijas Televīzijas 1. kanālā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti