Dienas ziņas

Lielā talka bērnudārzā "Zīļuks"

Dienas ziņas

Talkā labiekārto Kokmuižas parku

Fotomākslinieces I.Tīres jubilejas izstāde

Liepājā skatāma fotomākslinieces Irinas Tīres jubilejas cikla pirmā izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šoruden 80 gadu jubileju svinēs Starptautiskās fotomākslas federācijas titulētā foto māksliniece un grafiķe Irina Tīre, kura iecerējusi veidot izstāžu ciklu. Liepājas muzejā atklātā pirmā šī cikla izstāde ar nosaukumu „Marianna”. To māksliniece veltījusi savai mammai Elizabetei Tīrei.

Irina Tīre (1937)

Fotomāksliniece, grafiķe, dejotāja.

Kopš 1978.gada Liepājas Tautas fotostudijas dalībniece.

Piešķirts Starptautiskās fotomākslas federācijas (FIAP) goda nosaukums AFIAP (foto māksliniece).

2007.gadā saņēmusi titulu "Gada liepājniece".

Izstādes ideja Irinai Tīrei radusies nejauši, kādā džeza koncertā ieraugot  dziedātāju Mariannu, viņas plastisko figūru, tērpu un roku kustības. Marianna labprāt piekritusi kļūt par modeli, demonstrējot savu plašo tērpu un cepuru kolekciju. Fotosesija bijusi kā aizraujošs piedzīvojums, atzīst pati modele, ar necerēti pārsteidzošu rezultātu.

"Irina kļuva par manu sastāvdaļu. Netraucējot viņa ienāca atmosfērā un visu uztaisīja dabīgu," saka foto modele Marianna Matvejeva, kura Liepājas Neredzīgo biedrībā palīdz neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem apgūt pīšanas prasmi. Viņa dzied džeza ansamblī "Džess pieciem’’ un "Gulbju dīķa bigbends’’, kā arī piedalās bardu un dzejnieku saietos un ansambļa "De maj’’ koncertos. Ir mamma trim bērniem.

Foto darbi tematiski izvietoti trīs telpās, kas stāsta par Mariannas ikdienu gan kā dziedātāju, gan arī kā klūdziņu pīšanas skolotāju neredzīgo biedrībā.

Galvenā izstādes daļa ir veltījums Irinas Tīres mammai Elizabetei, kura 1941.gadā Liepājas mākslas vidusskolā nodibinājusi modelēšanas un šūšanas nodaļu, kuru arī vadījusi 30 gadu garumā.

"Es domāju, ka viņai būtu interesanti visi tie tērpi, kurus Marianna mainīja un kā mēs improvizējām," saka Irina Tīre.

Gaišs vieglums un smalki emocionāls dzīves skatījums caurvij katru no Irinas Tīres fotodarbiem, kas ir viņas atšķirīgais  stils un izteikšanās veids. Kā stāsta  māksliniece, tad šoreiz  fotografēšana ilgusi divas nedēļas, taču materiāla  atlase un apstrāde bijis ilgs un pacietīgs darbs, kas tagad nodots skatītāju vērtējumam.

"Mana mamma kā māksliniece sasniegusi ļoti augstu skatu punktu. Domāju, ka viņa ir ļoti augstā meistarības pakāpē," uzskata mūziķis Igo.

Šogad oktobra nogalē māksliniecei Irinai Tīrei apritēs 80 mūža gadi, taču līdz tai viņa vēl gatavo ne vienu vien pārsteigumu, kas būšot vismaz divas jaunas izstādes.

Izstāde Liepājas muzejā būs atvērta līdz 28. maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti