Latvijas kino internetā pamazām uzņem apgriezienus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Legāla filmu izplatīšana internetā var būt dzīvotspējīga alternatīva nelegālajām lejupielādēm – par to pārliecināti filmu veidotāji, kas arvien biežāk līdzās kinoseansiem piedāvā filmas par simbolisku samaksu noskatīties arī dažādās interneta platformās. Latvijā šo soli pagaidām spēruši vien daži kino ļaudis, taču nozares eksperti nešaubās, ka laikmetā, kad gājiens uz kinoteātri arvien biežāk tiek aizstāts ar vakaru pie platekrāna televizora, filmu izplatīšana internetā ir nozares nākotne.

Jura Kursieša "Modris" bija viena no pirmajām latviešu filmām, kas šopavasar ceļu pie skatītājiem sāka ne tikai kinoteātros, bet arī interneta platformā "Vimeo". Iespēju par nepilniem trīs eiro noskatīties filmu internetā pagaidām izmantojuši ap diviem simtiem cilvēku.

Filmas režisors ar šādu sākumu ir apmierināts. "Pašā sākumā mēs bijām neziņā, cik daudz cilvēku ir gatavi maksāt par filmas skatīšanos internetā, jo ir ļoti pierasts, ka ar pāris klikšķiem var ielādēt jebkuru filmu, kas ir nelegāli pieejama. Pa šo pusotru mēnesi projekts ir izgājis "pa nullēm" [atpelnot komisijas maksu par filmas ievietošanu], kas mums ir laba ziņa," spriež Juris Kursietis.

Viņu priecē, ka filmas skatījumu skaits internetā saglabājas stabils arī pašlaik, apliecinot, ka cilvēki ir gatavi maksāt par legālu filmas noskatīšanos, ja nav paguvuši to redzēt kinoteātrī. Tieši dot šādu iespēju, ne par katru cenu gūt peļņu bijis filmas autoru mērķis, piedāvājot filmu internetā.

"Galvenais ir dot iespēju. Un tā ir bijusi izplatītāju galvenā kļūda, ka šīs iespējas nebija. Tāpēc arī ir šis pieradums, ka kino ir bez maksas un to var lejuplādēt nelegāli, kas ir absolūti aplami, jo par jebkuru kultūru mēs maksājam," uzsver režisors.

Pēc izrādīšanas kinoteātros "Vimeo" platformā par maksu skatāma arī Jāņa Dombura un Antras Cilinskas dokumentālā filma "4.maija republika". Šo iespēju izmantojuši jau apmēram divi tūkstoši cilvēku. "Tas ir izrādījies ļoti veiksmīgs gājiens. Manuprāt, tajā virzienā arī ir jāiet," saka filmas producente Antra Cilinska.

Legālai filmu izplatīšanai internetā ceļi ir dažādi. Piemēram, animatore Signe Baumane aicinājusi ikvienu kļūt par filmas "Akmeņi manās kabatās" izplatītāju caur digitālo platformu "Yekra". Savukārt filmu "Mammu, es tevi mīlu" plānots izrādīt platformā "iTunes". Filmas producente Alise Ģelze uzskata, ka DVD formāts filmu izplatīšanā pamazām kļūst par vēsturi, bet līdz šim trūcis alternatīvas.

"Es domāju, ka tā ir lielākā problēma - nav iespēju pat par maksu noskatīties filmas kaut vai tajos pašos "iTunes", jo tās vienkārši nav pieejamas. Protams, es saprotu jaunos cilvēkus, kas izvēlas filmas lejuplādēt nelegāli. Manā izpratnē, piemēram, "Vimeo on Demand" varētu būt tam risinājums," saka Alise Ģelze. Šo platformu viņa plāno izmantot nākamās filmas "Es esmu šeit" digitālai izplatīšanai.

Filmu legāla pieejamība internetā pašlaik ir ļoti aktuāls jautājums visas Eiropas Savienības līmenī, vienotā digitālā tirgus kontekstā, jo Eiropas filmas ir grūti sasniedzamas un daudzi filmu izplatītāji uz to piedāvāšanu internetā joprojām raugās skeptiski, norāda Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

"Mums ir jāsāk apzināties, ka laiki mainās un filmas, it īpaši tas attiecas uz dokumentālajām filmām, ir jādara pieejamākas internetā. Tas laiks, kad cilvēki stāvēja rindās uz tām kinoteātros, ir pagājis uz neatgriešanos," secina Dita Rietuma.

Filmu veidotāji Juris Kursietis un Antra Cilinska spriež, ka būtu jādomā par vienotas platformas izveidi, kur piedāvāt Latvijas kino pēc iespējas plašākam skatītāju lokam, jo pašlaik vien retajam zināms, kādā interneta vietnē kuru filmu var redzēt. Nacionālais kino centrs ir spēris soli šajā virzienā.

"Nacionālā kino centra stratēģija ir strādāt pie latviešu filmu pieejamības, tostarp pieejamības internetā. Mūsu plānos ir tuvāko mēnešu laikā arī padarīt pieejamas bez maksas internetā vismaz 50 Latvijas filmas, kas tapušas pēdējo desmit, piecpadsmit gadu laikā. Šīs filmas netiks vienkārši ieliktas platformā "www.filmas.lv", bet tās pavadīs arī noteikti mārketinga materiāli. Mēs uzrunāsim sabiedrību, aicinot skatīties, piemēram, kāda latviešu pusmūža režisora agrīnās filmas vai dokumentālās filmas, par kuru esamību visi sen ir aizmirsuši. Tas ir tāds nekomerciālais piedāvājums, bet, ja producents ir atbildīgs par savas jaunās filmas izplatīšanu, tās pieejamība maksas kanālos kā, piemēram, "Vimeo", ir tikai atbalstāma," uzsver Dita Rietuma.

Lai gan "Filmas.lv" kā valsts projekts nevar piedāvāt komerciālu kino izplatīšanu, Nacionālais kino centrs sola informatīvu atbalstu arī tiem Latvijas kino veidotājiem, kas savas filmas piedāvās par maksu, lai daļēji par valsts naudu tapušie projekti sasniegtu pēc iespējas vairāk skatītāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti