Latvijas filmu vēsture iekļauta jaunā Rīgas kino kartē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kinomuzejs sadarbībā ar kinovēstures speciālistiem Agri Redoviču un Kristīni Matīsu izveidojis Rīgas kino taku karti. Tā dod iespēju doties ceļojumā pa Rīgu kā pa kino pilsētu un izsekot aptuveni 40 filmām, kas tapušas gan padomju laikā, gan mūsdienās.

„Mēs šobrīd atrodamies Jaunielā, kur esam izgājuši pēc kino taku kartes, jo Jauniela kā filmu darbības vieta parādās kartē vairākas reizes saistībā ar vairākām filmām - gan ar latviešu, gan ar padomju filmām,” tikšanās laikā ar Latvijas Radio saka Kinomuzeja vadītāja Zane Balčus.

Jauniela ir iemūžināta trijās filmās un katrā no tām bijusi citas valsts iela. „Šīs trīs filmas ir „Agrā rūsa”, kurā ir neliela epizode ar gleznotāju Irbīti, kurš sēž pie nama Jaunielā un glezno. No padomju filmām ēka Jaunielā 22 figurē kā Beikerstrīta 221B stāstā par Šerloku Holmsu un doktoru Vatsonu. Savukārt filmā „17 pavasara mirkļi” tā ir pārtapusi par Blūmenštrāsi”,” saka Balčus.

Līdzās Jaunielai, pa kuru profesors Pleišners dodas uz konspiratīvo dzīvokli, filmas „17 pavasara mirkļi” kadri uzņemti arī Zirgu ielā, pa kuru radiste Keta skrien ar zīdaini rokās, tāpat filmēts Herdera laukumā, Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā, kā arī Rīgas Zoodārzā, kur fonā redzamais Ķīšezers atspoguļo Šveices upi Āri.

Līdzīgus stāstus tikko izstrādātajā kino taku kartē šobrīd var uzzināt par vairāk nekā 30 filmām un to uzņemšanas vietām Rīgā.

Karte atrodama Kinomuzeja mājas lapā.

Var izvēlēties informāciju pēc filmām: tātad uzspiežot uz sadaļas „Filmas”, atveras pagarš saraksts ar filmu nosaukumiem, pēc tam, uzspiežot uz kādas konkrētas filmas, kartē parādās punkti, kas saistās ar šo konkrēto filmu,” to, kā rīkoties ar karti, stāsta Balčus. „Ir iespējams iet arī pretējā virzienā, izvēloties vispirms vietas un tad ieraugot, kādas filmas tajās ir uzņemtas. Ir arī sadaļa „Kino takas”, kurā mēs piedāvājam jau mūsu izstrādātus konkrētus maršrutus,” saka Balčus.

Piedāvātie maršruti kopumā ir četri, un tie saucas „Daile”, „Jūgendstils”, „Tirgus” un „Vecrīga”.

Tā, piemēram, maršruts „Jūgendstils” kino vietu apskati piedāvā sākt ar Andrejsalu, pēc tam doties uz Strēlnieku un Dzirnavu ielām, kur filmētas epizodes ASV televīzijas filmai „Irēnas bērni”, kas vēsta par vācu okupēto Varšavu Otrā pasaules kara laikā. Maršrutā iekļauta arī kādreizējā restorāna „Tallina” ēka, kur satikās filmas „Kad lietus un vēji sitas logā” varoņi, lai apspriestu pretošanās kustības iespējas Latvijā. Bet burvīgā jūdendstila pērle - Alberta iela - redzama populārajā filmā „Pie bagātās kundzes”, jo tā ir vieta, kur Emma Kārkls un Oļģerts Kurmis iznēsā izmazgāto veļu bagātniekiem.

Filma „Pie bagātās kundzes” iekļaujas arī maršrutā „Vecrīga”, jo Mazajā Pils ielā filmēta vēlēšanu plakātu izlīmēšana, bet Doma laukumā - Zigrīdas Stungures atveidotās Kalnkājas kundzes avīžu kiosks.

Maršruts „Vecrīga” apliecina, ka Rīgas vecpilsēta ar savu šarmu kino ļaudīm bijusi pievilcīga vienmēr - visvecākā šobrīd kino kartē iekļautā ir 1949.gada filma „Rainis”, kurā redzams Doma laukums, kurā strādnieki sagaida Raini no Krievijas trimdas, bet jaunākā - Vācijas filma „Debesu zilgme”, kuras epizodes filmētas Pils laukumā un Jēkaba ielā.

Daudz Vecrīgas skatu ir arī Leonīda Leimaņa 59.gada filmā „Šķēps un roze”, arī filmas romantiskais fināls tapis Torņu ielā pie Zviedru vārtiem.

Kinomuzeja vadītāja Zane Balčus stāsta, ka kino taku karte šobrīd vairāk domāta individuāliem lietotājiem, bet, iespējams, nākotnē tiks domāts arī par ekskursijām.

Šobrīd kino taku karte pieejama Rīgas Kinomuzeja mājaslapā latviešu un krievu valodā, tuvākajā laikā tā tiks pārtulkota arī angļu valodā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti