Kultūras ziņas

"Saule, Pērkons, Daugava" saviļņo Barselonu

Kultūras ziņas

Raiņa "Indulis un Ārija" Liepājas teātrī

"Oskaram" izvirza Baumanes filmu "Akmeņi manās kabatās"

Latvija «Oskaram» izvirza filmu «Akmeņi manās kabatās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" nominācijai par labāko ārzemju filmu (Best Foreign Language Film Award) pēc Nacionālā kino centra (NKC) izveidotās ekspertu komisijas lēmuma izvirzīta Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filma "Akmeņi manās kabatās".

Jau vēstīts, ka šogad kā ASV Kinoakadēmijas kritērijiem atbilstošas ekspertu komisijas vērtējumam tika izvirzītas divas Latvijas filmas, kuras pieteica filmu producenti: Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filma "Akmeņi manās kabatās" un Māra Putniņa un Jāņa Cimermaņa filma "Džimlai Rūdi Rallalā". Filma "Akmeņi manās kabatās" tika izvirzīta vienbalsīgi.

Agnese Surkova par Latvijas filmas virzīšanu "Oskaram"
00:00 / 07:00
Lejuplādēt

Spēlfilmas izvērtēja Nacionālā kino centra izveidotā ekspertu komisija: Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma; kultūras ministres ārštata padomniece Latvijas simtgades programmas sagatavošanas jautājumos Leonarda Ķestere; kino žurnāliste, žurnāla "Kino Raksti" galvenā redaktore Kristīne Matīsa; režisors Jānis Putniņš; Latvijas Kinematogrāfistu savienības valdes locekle Ieva Romanova; Latvijas Televīzijas Filmu sagādes un adaptācijas daļas vadītāja Anna Rozenvalde un 2013. gadā Oskara nominācijai izvirzītās filmas "Mammu, es tevi mīlu" producente Alise Ģelze.

„Ekspertu komisija vienprātīgi nonāca pie secinājuma, ka "Oskara" nominācijai izvirzīsim filmu "Akmeņi manās kabatās". Filma jau tikusi starptautiski novērtēta – ieguvusi divas balvas Karlovi Vari starptautiskajā filmu festivālā - Starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI balvu, kā arī Ekumēniskās žūrijas īpašo balvu. Turklāt filmai veltītas vairākas daudzinošas recenzijas ārvalstu presē, tai skaitā prestižajā izdevumā "The New York Times". Tomēr galvenais pamatojums žūrijas lēmumam ir filmas unikalitāte – tas ir ļoti personisks stāsts, kas cieši savijies ar Latvijas vēstures būtiskiem notikumiem. Filma veidota animācijas tehnikā, kas piesaistīs "Oskara" komisijas uzmanību, un šķiet, ka šāda tehnika ir arī visvairāk atbilstoša tam sarežģīto un ļoti būtisko tēmu lokam, ko filmā risina Signe Baumane,” ar lēmumu iepazīstina ekspertu komisijas priekšsēdētāja Alise Ģelze.

Animācijas filma pieaugušajiem "Akmeņi manās kabatās" ir patiesos notikumos balstīts stāsts par piecām autores dzimtas sievietēm, Signi pašu ieskaitot - viņu cīņu ar dzīves pārbaudījumiem, depresiju un neprātu. Filmā Latvijas vēstures peripetijas savijas ar personīgiem pārdzīvojumiem un stāstiem par ģimenes noslēpumiem, mīlestību un laulību.



Režisore, scenāriste un māksliniece Signe Baumane kopš 1995. gada dzīvo Ņujorkā un ir vienīgā Latvijas režisore, kas ir ASV Kinoakadēmijas biedre. Viņas veidotās animācijas īsfilmas ir tikušas demonstrētas vairāk nekā 200 festivālos visā pasaulē. Filma "Akmeņi manās kabatās" ir ASV un Latvijas kopražojums, kas tapis ar Nacionālā kino centra finansiālu atbalstu, un no Latvijas puses to kopproducē studija "Lokomotīve".

No Latvijas Oskara nominācijai par labāko ārzemju filmu iepriekš izvirzītas šādas filmas: 1992. gadā - "Cilvēka bērns" (režisors Jānis Streičs), 2008. gadā - "Rīgas sargi" (režisors Aigars Grauba), 2010. gadā - "Amaya" (režisors Māris Martinsons). 2011. gadā izvirzītā "Seržanta Lapiņa atgriešanās" (režisors Gatis Šmits) tehnisku iemeslu dēļ konkursam netika nosūtīta. 2012. gadā tika izvirzīta filma "Golfa straume zem ledus kalna" (režisors Jevgēņijs Paškevičs), savukārt pērn, 2013. gadā, režisora Jāņa Norda filma "Mammu, es tevi mīlu".

ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" nominācijas tiks paziņotas 15. janvārī, balvas pasniegšanas ceremonija notiks 22. februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti