Kultūra

Dekoratīvās mākslas muzejā atklāj Izstādi par dizainu no Baltijas jūras reģiona valstīm

Kultūra

Zigurda Vidiņa filma "Augusta kinosprādziens" piedzīvo pirmizrādi

Latviešu dziedošais cālis Hugo ceļo uz Berlināli

Latviešu dziedošais cālis Hugo ceļo uz Berlināli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas filmdari arī šogad būs pārstāvēti Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā. Bērniem domātajā konkursa programmā iekļauta filmu studijas „Rija” animācijas īsfilma „Dziedošais Hugo un viņa neticamie piedzīvojumi”. Tās režisors ir Reinis Kalnaellis, bet stāstu rakstījis Kaspars Roga. Filmiņas autori cer, ka starts Berlinālē būs tikai sākums dziedošā gailēna Hugo tālākajiem piedzīvojumiem un, kas zina, varbūt pat veselai pilnmetrāžas filmai.

Cāļa Hugo stāsts sākas pavisam ierasti – vistu kūtī. Dzīve tur ir ērta, bet gaužām garlaicīga. Hugo grib būt uz skatuves. Kad kūtī ielaužas zagļi, sākas piedzīvojumi.

Stāsts par Hugo, kas tagad caur pamatīgu sietu iekļuvis arī Berlināles programmā, izaudzis no Reiņa Kalnaeļļa iepriekšējās animācijas filmas „Skaitāmpanti”, kas tapa kopā ar poļu mākslinieci Olgu Sokolu un pirmizrādi piedzīvoja pērn.

Šī „viena vista” sarkanstrīpainās pusbiksēs tagad ieguvusi vārdu Hugo un kopā ar citiem „Skaitāmpantu” varoņiem tikusi pie sava piedzīvojumu stāsta. Bet tas ir tikai sākums, atklāj režisors Reinis Kalnaellis.

"Pirmā īsfilma „Dziedošais Hugo” ir stāsts no Hugo skatpunkta, bet mums vēl ir arī tādi varoņi kā divi dumjie draugi, trīs trekni turīgi turki, čigānu tabors un tā tālāk. Un tā ideja ir, ka visu šo varoņu mazās epizodes varētu salikties tādā kā lielākā magnolijas stāstā,” stāsta Kalnaellis.

Pirmā filmiņa par Hugo tapusi pēc „Prāta vētras” mūziķa Kaspara Rogas scenārija. Kāds tad ir Hugo, jautāju stāsta autoram.

„Viņš saprot, ka negrib visu savu mūžu pavadīt vistu kūtī. Varbūt sākumā viņš to saprot intuitīvi, bet tā dziņa ir tik liela, ka negaidīts pavērsiens, laimīgs gadījums, kas sākumā nemaz neliekas tik laimīgs, noved viņu pie dzīves sapņu piepildījuma,” stāsta Roga.

Kaspars Roga Hugo tēlā saskatījis potenciālu un jau uzrakstījis redzējumu iespējamai pilnmetrāžas filmai.

„Es teiktu, ka vairāk uz āķa mani ir „uzāķējis” pats režisors Reinis Kalnaellis. Viņš man nedod daudz iespēju! (Smejas) Bet es labprāt piedalos, tas ir radošs process, tas ir interesanti. (..) Man tas ir vaļasprieks. Skolā sacerējums laikam bija vienīgā vieta, kur savulaik dabūju deviņi. Visur citur man bija ļoti sliktas atzīmes,” atklāj Roga.

Hugo tēla tapšanā roku pielicis vēl viens „Prāta vētras” mūziķis – gailēns klukst Renāra Kaupera balsī. Pazīstamu aktieru balsīs starptautiski saprotamā nevalodā runā arī citi tēli.

Berlīnes starptautiskais kinofestivāls, kas tiek uzskatīts par vienu no pasaules kinofestivālu “lielā trijnieka”, ļauj tapt pamanītam gan skatītāju, gan nozares profesionāļu vidū, zina teikt Reinis Kalnaellis, kurš pirms astoņiem gadiem Berlinālē startēja ar savu debijas filmu „Kad āboli ripo”.

„Kino zāles ir pilnas, vairāk nekā 1000 cilvēku… Tavu filmu uzreiz pamana visā šajā lielajā filmu gūzmā. Tas ir kaut kas īpašs man kā filmu veidotājam. Mana pirmā filma „Kad āboli ripo” [pēc Berlināles] ir izceļojusi vairāk nekā 150 festivālu,” stāsta Kalnaellis.

Animācijas filma „Dziedošais Hugo un viņa neticamie piedzīvojumi” startēs Berlināles „Generation” konkursā, mazākajiem skatītājiem domātajā sadaļā „Generation Kplus”. Jāpiebilst, ka Latvijas filmdariem Berlīnes kinofestivāls iepriekš nesis daudz panākumu – lai atceramies balvas filmām „Es esmu šeit”, „Mammu, es tevi mīlu” un „Eži un lielpilsēta”.

67.Berlīnes starptautiskais kinofestivāls ilgs no 9. līdz 19.februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti