Kristers Pikša: Filmā «Modris» galvenā aplūkotā problēma ir cilvēku nesarunāšanās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Galvenā problēma, kas aplūkota filmā „Modris”, ir cilvēku nesarunāšanās, neprasme pateikt, ko domā un jūt, kā arī meli.

Tā Latvijas Radio saka filmas galvenā varoņa Modra atveidotājs Kristers Pikša.

 „Manuprāt, galvenā problēma filmā [ko tā aplūko] – klaja nerunāšana vienam ar otru,” saka Pikša. Piemēram, Modris un mamma istabā atrodas metra attālumā, taču viņi viens otru nedzirdēja. „Jārunā ir visu laiku. Nepārtraukti. Aizej uz mājām – tu nedrīksti krāt to sevī (..) Kūkas un šampanietis dzimšanas dienā neko nemainīs. Tā ir butaforija (..),” uzsver Pikša.

„Māte viņu mēģināja izaudzināt kā labu dēlu. Taču tajā pašā laikā māte viņam visu laiku meloja. Māte Modrim varbūt iemācīja melot. Viņa jau meloja no bērna kājas, sakot, ka tev tēvs ir cietumā (..),” vēl vienu Modra un mātes slikto attiecību piemēru min Pikša.

Viņš norāda, ka Modra un mātes liktenī nav vienīgi tikai viņi vien, kā arī tikai sociālpolitiskie apstākļi. Tas ir visu šo apstākļu kopums. Viņš atzīst, ka filmas fināls ir katram pašam jāizvērtē – proti, vai skatītājam ir dota cerība vai tomēr nē.

Pikša neslēpj, ka pirms filmas uzņemšanas viņam esot bijuši pavisam greizi priekšstati par to, kā filmas veido. „Mums scenāriju deva tikai pirms katras ainas – kādu pusstundu. Es biju iztēlojies, ka man mēnesi pirms filmēšanas iedos scenāriju un tad varēs izlasīt un iemācīties kā pantiņu,” atzīst jaunais aktieris.

Tomēr tieši šī nezināšana likusi aktierim improvizēt un kļūt dabiskākiem. Arī režisors Juris Kursietis prasījis improvizāciju. Bijuši brīži, kad viņš pārtraucis filmēšanu, piegājis pie aktrises Rēzijas Kalniņas un kaut ko iečukstējis ausī. To pašu viņš izdarījis arī attiecībā uz Pikšu. Pēc tam nebija skaidrs, ko darīs partneris, un šāda taktika rosinājusi neviltotas emocijas.

Mainījušies ir arī priekšstati par paši kino. Piemēram, ja agrāk skatījies tikai Holivudas filmas, tad tagad aktieris skatās arī dokumentālās filmas, jo tur ir atainotas dzīves problēmas. „Es ieteiktu vairāk skatīties filmas, kas nav kases grāvēji Holivudā,” rekomendē Pikša.

Viņš arī neslēpj, ka kļūšana ir bijusi pēkšņa un viņam nav nekādas iepriekšējas pieredzes. Rīgas pārtikas ražotāju vidusskolā, kā agrāk sauca viņa skolu, direktora vietniece kādu dienu aicinājusi jauniešus nofotografēties skatei. Lai izvairītos no stundām viņš to ar draugiem izdarījis, taču bez cerībām kaut kur tikt uzaicinātam. Tas bijis pavasarī un tikai rudenī viņu aicināja uz provēm un pēc trim, četrām atlasēm, Kursietis izvēlējās viņu.

Intervijā LTV Pikša arī neslēpa, ka labprāt vēl filmētos, ja viņu aicinās.

Ziņots, ka filmas „Modris” pirmizrāde notika šonedēļ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti